2024. április 24., szerda

Bahreinben megkezdődött a parlamenti választás

Bahreinben megkezdődtek a parlamenti választások szombat reggel - jelentette a bahreini hírügynökség.

A képviselőház 40 helyéért a kormány adatai szerint 506 jelölt indult, közöttük a legtöbb nő (40) a királyság parlamenti választásainak történetében. Az alsóházi választással egy időben tartják a helyhatósági választásokat is. A szavazóhelyiségek közép-európai idő szerint 18 órákor zárnak.
Az idei voksolást bojkottálják a síita ellenzéki mozgalmak.
A szavazás előtt az egyik legnagyobb síita mozgalom, az al-Vifák al-Vatani (Nemzeti Egyetértés) felszólította a királyság alattvalóit, ne járuljanak az urnákhoz, mert szerintük igazságtalan a választás, és sérti a síita többség érdekeit. Bahreinben a lakosság mintegy 70 százaléka síita, de a hatalom a Hamad ben Isza al-Halifa sejk király vezette szunniták kezében van.
Térségbeli megfigyelők szerint a parlamentbe jutásra az al-Aszala és az al-Minbár szunnita pártoknak van a legnagyobb esélyük. A síita al-Vifák al-Vatani és a világi Vaad Közösség a Nemzeti Demokratikus Fejlődésért szervezeteket 2016-2017-ben feloszlatták és terrorizmusban való részességgel vádolták meg. 2018 májusában megtiltották azt is, hogy a tagjaik független megfigyelőként vegyenek részt a választásokon.
A törvényhozó hatalmat Bahreinben az uralkodó és a négyévente megújított kétkamarás nemzetgyűlés gyakorolja. A 40 tagú képviselőházat közvetlenül választják meg, míg a felsőház, a konzultatív tanács 40 tagját a király nevezi ki.
A Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet keddi közleményében hangsúlyozta, hogy továbbra sincsenek biztosítva Bahreinben a választásokhoz szükséges feltételek. A szervezet egyebek mellett sürgette a Perzsa(Arab)-öböl menti királyság nyugati szövetségeseit, hogy gyakoroljanak nyomást az országra és állítsák le a Bahreinnek szánt fegyverszállítmányokat.