Juncker a BBC-nek: ha a brit parlament elutasítja a megállapodást, megállapodás nélküli Brexit lesz

MTI

2018. november 25., 19:44 >> 2018. november 25., 22:17

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

Az Európai Bizottság elnöke szerint ha a londoni parlament nem fogadja el a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről és a jövőbeni kapcsolatokról szóló, vasárnap Brüsszelben aláírt megállapodásokat, akkor Nagy-Britannia megállapodás nélkül lép ki jövőre az Európai Unióból. Jean-Claude Juncker hozzátette: a Brexitért kizárólag Nagy-Britanniát terheli a felelősség.

Fotó:cafe.ba

Fotó:cafe.ba

A londoni alsóház várhatóan december második hetében szavaz a megállapodáscsomagról, de a kormányzó Konzervatív Párt és az ellenzéki pártok frakcióin belül is rendkívül erőteljes bírálatok érik az egyezményt. Ebben a helyzetben jelenleg kérdéses, hogy az elfogadáshoz a kormány biztosítani tudja-e a parlamenti többséget.
Juncker azonban a BBC televíziónak adott vasárnap esti nyilatkozatában a névelőt erőteljesen hangsúlyozva kijelentette: ez "a" megállapodás, egyben ez a lehető legjobb megállapodás Nagy-Britannia számára, és ez az egyetlen lehetséges megállapodás.

"Én soha nem változtatgatom a véleményemet napról napra. Ha a (londoni) alsóház nemet mond, akkor nem lesz megállapodás" - tette hozzá.
Ugyanezt hangsúlyozta legutóbbi nyilatkozataiban Theresa May brit miniszterelnök és külügyminisztere, Jeremy Hunt is.

Theresa May pénteken, a BBC News brit közszolgálati hírtelevízió és a BBC rádió közös betelefonálós műsorának vendége volt. Arra a hallgatói kérdésre, hogy "van-e B-terv" arra az esetre, ha a londoni alsóház nem fogadja el a Brexit-megállapodásokat, May kijelentette: ha a megállapodás "nem megy át, akkor kezdhetünk mindent elölről", és az országra még több bizonytalanság, megosztottság nehezedne.
Hozzátette: a kormány ebben az esetben hiába térne vissza Brüsszelbe azzal, "hogy az embereknek ez az egyezség nem tetszett, kaphatnánk-e egy másikat. Nem hinném, hogy az Európai Unió válasza erre az lenne, hogy tessék, itt van jobb egy megállapodás".

Jeremy Hunt külügyminiszter ma, a megállapodások brüsszeli aláírása után, a BBC televízió interjúműsorában elismerte, hogy "a parlamenti aritmetika próbatételt jelent" a kormány számára, bár szerinte a következő két hétben "sok minden változhat".
Hozzátette ugyanakkor: ha a brit parlament elveti a megállapodást, "abból nem következne automatikusan", hogy az Európai Unió hajlandó lenne tárgyalni egy jobb egyezményről.

Jean-Claude Juncker a ma BBC-interjúban határozott nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy Nagy-Britannia kilépéséért az Európai Uniót is terheli-e felelősség.
"Az embereknek évről évre, hónapról hónapra, napról napra azt mondogatták, hogy Nagy-Britannia EU-tagsága rossz dolog a brit állampolgárok számára, így nem hiszem, hogy az Európai Uniót lehetne hibáztatni e kimenetelért. Ezért Nagy-Britanniát terheli a felelősség, kizárólag Nagy-Britanniát, és senki mást" - mondta az Európai Bizottság elnöke.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége