2024. április 25., csütörtök

Álomtól a nyomdakész valóságig

Egy fiatal kishegyesi grafikus útja a középiskola padjaitól a saját vállalkozásig

Az emberek egy része szeretné elérni a célját, de nem igazán tesz érte, és nem is igazán definiálja azt, hogy mi a célja. Így nem csoda, hogy arra halad, ahová a sors sodorja, és nem a saját útját járja. Nem így van ezzel a kishegyesi származású Kovács Balázs, aki már középiskolás éveiben megfogalmazta céljait, s azóta is lassan, de biztosan halad feléjük. Amit középiskolásként megfogalmazott, az immár valósággá vált, kitartásának köszönhetően.

Kovács Balázs

Kovács Balázs

– Nyomdaipari előkészítő technikusnak tanultam a középiskolában, Szabadkán. Elmondhatjuk, hogy elég gyorsan szerelmese lettem ennek a szakmának. 2012-ben fejeztem be a középiskolát, és akkor már biztosan tudtam, hogy én ezzel fogok foglalkozni. A nyári szünet után rögtön munkába is álltam egy szabadkai nyomdában. Az igazi munka egészen más volt, mint amit az iskolában tanultunk. Igazán csak ebben a nyomdában sajátítottam el a szakmát. Nagyon sok segítséget kaptam a kollégáktól, és minél jobban megismertem a szakmát, annál jobban megszerettem. Három és fél évet töltöttem ebben a nyomdában, s közben nagyon sok minden történt velem szakmai téren, és a magánéletemben is. Ezért úgy éreztem, hogy változásra van szükség, s nemcsak munkahely szintjén. Ekkor költöztem át Szegedre, ahol szintén grafikusként kezdtem dolgozni. Kezdetben csak ismerkedtem az ottani körülményekkel és feltételekkel, de a barátok és ismerősök támogatásának köszönhetően tavaly elindítottam a saját vállalkozásomat.

Honnan jött az ötlet, hogy saját vállalkozást nyiss?

– 18 éves voltam, amikor elkezdtem dolgozni Szabadkán a nyomdában. Már akkor megfogalmazódott bennem, hogy saját vállalkozást fogok nyitni. Idehaza, Kishegyesen, hétvégente elmentem az ismerős vállalkozókhoz, hogy beszéljenek a vállalkozásukról és arról, hogy hogyan működik ez az egész. Engem ez valamiért nagyon vonzott, és tavaly végre eljutottam oda, hogy elindítottam a saját vállalkozásom. Tavaly éreztem azt, hogy itt a lehetőség, ami egyszer adatik meg az életben, és amivel vagy élek, vagy elveszik örökre. Sokszor kaptam olyan visszajelzést az emberektől, hogy ne álmodozzak, hanem járjak a földön, de voltam olyan keményfejű, hogy nem engedtem az elképzelésemből. Kezdetben nagyon furcsa volt ez az egész, pl. az első számla kiírásakor fel kellett hívnom a könyvelőt, hogy segítsen a kitöltésben, nehogy elrontsak valamit. Sok mindennel meg kellett szenvednem, de szerencsére elég gyorsan sikerült üzleti kapcsolatba kerülni cégekkel.

Ki támogatott ebben az elképzelésedben, hogy saját vállalkozást nyiss?

– A családom mindenképpen támogatott. Ha megmondták a véleményüket, akkor azt nem azért tették, hogy eltántorítsanak, hanem hogy segítsenek. Ugyancsak nagyon sok támogatást kaptam a magyarországi barátaimtól. Sokuknak saját vállalkozása van, így előttük már nem volt új ez az egész. A mai napig segítségemre vannak, ha valahol elakadnék.

Mit kell tudni a cégedről?

– A cégem neve Klick Print & Design. Azért ezt választottam, mert ebben benne van, hogy a tervezéstől a kivitelezésig mindent elvégzünk. Ez azt jelenti, hogy igyekszem a legszínvonalasabban megtervezni a termékeket és kivitelezni is. Nagyon kreatívan állok az egészhez, mert ez visz előre és fontos, hogy magamnak bizonyítsak. Nemcsak a pénz számít, hanem, hogy olyat produkáljak, amilyen még nincs. A mai világban ez elég nehéz, de az ügyfeleimnek is mindig azt tanácsolom, hogy merjünk kreatívak lenni. A nyomdai részben különböző gépekkel dolgozunk, lézervágóval, digitális nyomtató plotterrel, illetve xerox digitális nyomtatóval. Természetesen mindez attól függ, hogy milyen munkáról van szó.

Milyen termékeket gyártasz?

– Van három főprofilom. Az egyik az esküvői meghívók. Ennek jóformán addig van szezonja, míg tart a szép idő, tavasztól őszig, de pl. a napokban adtam le egy téli meghívót. A másik fő ág a termelőkkel való együttműködés, amikor matricákat, címkéket, stb. készítek. Ez főként ősszel jellemző, mert ekkor készül a termékek nagy része, pl. a méz, a lekvár, stb. A téli időszakban pedig a naptárak és a különböző ajándék- és reklámanyagoknak van szezonja. Emellett készítek gravírozott plexit, ami azért érdekes, mert megvilágítást is kap. Ehhez egyéni fa talpakat készítünk, s ez még újdonságnak számít felénk.

Mit tartasz az eddigi legnagyobb sikerednek és hogyan képzeled el a céged jövőjét?

– Sokfelé szállítottam a termékeimet, de legbüszkébb arra vagyok, ami Strasbourgba ment egy kiállításra. Ez az eddigi legnagyobb referenciám is. Ami a cég jövőjét illeti, szeretném bővíteni a felszerelésem, különböző gépeket akarok beszerezni. Természetesen az ügyfélkörömet is szeretném bővíteni. A szolgáltatási köröm elég nagy, ezért bármivel megkereshetnek.

Mit üzensz azoknak a fiataloknak, akik vállalkozni szeretnének?

– Merjenek belevágni! Mindennek megvan a maga nehézsége, szépsége. Ha tényleg érdekli valami az embert, akkor megéri belevágni.