2024. április 24., szerda

Obnovljen je kulturni centar

U Gonjem Bregu se može svedočiti o zajedništvu za primer.

Stanovnici Gornjeg Brega su skupili omladinu iz Dobrovoljnog centra i članove Kluba narodne muzike i zajedničkim snagama obnovili veliku salu i pomoćne prostorije Kulturnog centra. Etelka Kopas, koja vodi Klub obožavaoca narodne muzike, rekla je da su sredstva pokupili organizujući dobrotvorne balove. Civilne organizacije u selu su imale nameru samo veliku salu da obnove, ali se na dobrotvornim balovima prikupilo više sredstava pa su uspeli da okreče sve prostorije.

Meštani su dobrovoljno učestvovali na obnavljanju objekta. Klara Farkaš, predsednik penzionera, je kupila nove sijalice, i učestvovala u drugim radovima zajedno sa udruženjem žena. Neki su obnovili električne vodove, neki vodovodne cevi. Kuhinjske prostorije su takođe obnovljene i postavljene su nove pločice.

-Voleli bi kuhinju obnoviti tako, da bude što jednostavnije posluživanje gostiju - rekla nam je Etelka Kopas.

Početkom sledeće godine će ponovo organizovati bal i od prihoda će nastaviti sa obnavljanjem, ofarbaće vrata i prozore. Norbert Es Sabo nam je rekao da će Dobrovoljni centar organizovati doček nove godine, i deo prihoda usmeriti takođe na obnavljanje. Izrazio je nadu da će Kulturni centar postati ustanova za opšte dobro, i da će i škola i obdanište slediti njihov primer i takođe će svote prikupljene na dobrotvornim manifestacijama usmeriti na održavanje i ulepšavanje Kulturnog centra.

Dalji planovi su im da pokušaju preko konkursa da dobiju sredstva za nabavku stolica i stolova, jer za sada moraju iznajmljivati iste. Pored toga su i peći dotrajale, biće potrebno i njih zameniti. Dobrovoljni centar će organizovati i Mikulaš-dan, planiraju da obiđu selo na kočijama i da obaduju najmlađe slatkišima. Obišli su mnoga preduzeća u Srbiji sa molbom da doprinesu ovoj akciji. Omladina iz Bačkog Brega namerava da organizuje i Božični vašar i računaju na saradnju civilnih organizacija u selu. Zatim posle svete mise, omladina želi da počasti građane čajem, kuvanim vinom, štrudlom. Kuvali bi i riblju čorbu, okitili jelku, planiraju i vašar, a dugoročni cilj im je da stvore jednu takvu zajednicu u kojoj će se svi članovi dobro osećati.