2024. április 25., csütörtök

Felújították a művelődési házat

Példaértékű összefogásról tettek tanúbizonyságot a felsőhegyiek

A Zenta községhez tartozó település lakói a falubeli fiatalokat maga köré tömörítő Önkéntes Központtal és a helyi Népdalbarátok Klubja tagjaival karöltve felújították az 1953-ban épült és a kétezres évek elején felújított művelődési ház nagytermét és mellékhelyiségeit.

Ősz Szabó Norbert és Kopasz Etelka büszkék a faluban tapasztalt összefogásra (Horváth Zsolt felvétele)

Ősz Szabó Norbert és Kopasz Etelka büszkék a faluban tapasztalt összefogásra (Horváth Zsolt felvétele)

Kopasz Etelka, a felsőhegyi népdalbarátok vezetője elmondta, az ehhez szükséges anyagiakat jótékonysági bálok bevételéből gyűjtötték össze. A faluban tevékenykedő civil szervezetek aktivistái eredetileg csupán a nagytermet szerették volna felújítani, de a jótékonysági rendezvényeken a vártnál több adományt sikerült összegyűjteniük, így az épületben lévő összes helyiséget bemeszelték – ecsetelte Ősz Szabó Norbert, az ifjúsági központ vezetője.

A felsőhegyiek nemcsak anyagilag, hanem önkéntes munkájukkal is hozzájárultak a kultúrotthon kicsinosításához. Farkas Klára, a felsőhegyi nyugdíjasok elnöke egyebek mellett új villanykörtéket vásárolt, ugyanakkor a felújítási munkálatok utáni takarításban is részt vettek a faluban tevékenykedő nőegylet és Fülöp Cecília csoportjának a tagjai is. Ezenkívül volt, aki az elektromos vezetékeket, másvalaki a vízvezetéket újította fel. A konyhahelyiséget is kicsempézték, és a támogatók egy új mosogatót is adományoztak az akció résztvevőinek.

– Szeretnénk a konyhát úgy kialakítani, hogy ha valaki rendezvényt szervez az épületben, kellően meg tudja oldani az étkek feltálalását, illetve a megjelentek megvendégelését – jegyezte meg Kopasz Etelka.

Beszélgetőtársaink elmondták, hogy a jövő év elején farsangi bált is szeretnének szervezni, amelynek bevételét a felújítási munkálatok folytatására, konkrétan az ajtók és az ablakszárnyak kijavítására, átfestésére fordítanák. Ősz Szabó Norbert elújságolta, hogy az Önkéntes Központ az idén szilveszterezést is szervez, amely bevételének egy részét úgyszintén jótékonysági célra fordítják majd, és abbéli reményének is hangot adott, hogy az épületet rendezvények helyszínéül használó intézmények (iskola, óvoda stb.) is példát vesznek megmozdulásukról, és a jótékonysági báljaikból befolyt összegnek egy részét ők is a művelődési ház fenntartására, kicsinosítására fordítják.

A beszélgetés során elhangzott, hogy az Önkéntes Központ, illetve a népdalbarátok pályázatok révén székeket és asztalokat is be szeretnének szerezni, mivel eddig a rendezvényeik alkalmával egy lakodalmas sátrat és felszerelést kiadó vállalkozótól bérelték. Ezenkívül a művelődési központban lévő kályhák is igencsak rossz állapotban vannak, ezért ezeket is ki szeretnék cserélni.

A felsőhegyi Önkéntes Központ az idén is megszervezi a Mikulás-napot, amikor is az egyesület ifjú aktivistái a falut fogatos kocsin, fiákeren körbejárva ajándékcsomagokkal kedveskednek a legkisebbeknek. Ősz Szabó Norbert ennek kapcsán elmondta, több szerbiai vállalatot is felkerestek, hogy édességekkel, sós nassolnivalóval stb. járuljanak hozzá az akciójuk sikeréhez. A felsőhegyi fiatalok aranyvasárnapra karácsonyi vásárt terveznek, amihez a faluban működő civil szervezet közreműködésére is számítanak. A rendezvény keretében a fiatalok a tíz órakor kezdődő szentmisét követően teával, forralt borral, mákos bejglivel kínálnák meg a falu polgárait. Halászlét is főznének, karácsonyfával lepnék meg a látogatókat, valamint kirakodóvásárt is terveznek, a hosszabb távú céljuk ugyanis az, hogy olyan összetartó közösséget alakítsanak ki a faluban, amelynek tagjaként mindenki jól érezheti magát.