2024. április 24., szerda

Fűtés nélkül egy lakótömb

Vidékünkön az elmúlt hetekben szinte mindennap fagypont körül mozgott a legalacsonyabb hőmérséklet. Aki csak teheti igyekszik minél kevesebb időt tölteni a szabadban, és inkább a fűtött szobákban tartózkodni. Aki szilárd tüzelőanyagot használ, maga döntheti el, hogy számára mikor kezdődik a fűtési idény; ugyanígy a vezetékes gázt használók is. A Szabadkai Távfűtőművek felhasználói azonban azon városi rendeletre vannak utalva, amely meghatározza, hogy milyen időjárási kritériumok megvalósulására van szükség ahhoz, hogy beindulhasson a szolgáltatás. A legtöbb helyen már egy hónapja élvezhetik a felhasználók a Távfűtőművek szolgáltatásait, azonban a Lovro Bračuljević utca 45-ös számú lakótömb 64 lakása esetében ez a mái napig nem adatott meg. A lakosok csütörtök este egy lakóközösségi gyűlést tartottak a probléma miatt.

Hatvannégy lakásban hidegek a radiátorok (Fotó: Gergely Árpád illusztrációja)

Hatvannégy lakásban hidegek a radiátorok (Fotó: Gergely Árpád illusztrációja)

Ábrahám Attila, a Szabadkai Távfűtőművek ellátórendszerének főmérnöke lapunk kérdésére válaszolva elmondta, hogy a lakótömb problémáját a fűtési idény elején tapasztalták, azt észlelték, hogy az épület fűtési rendszerét nem tudják nyomás alá helyezni. A meghibásodás az épület belső fűtési installációján keletkezett, ami azt jelenti, hogy nem azon a részen, amelyikért a Távfűtőművek felel.

– Amint észleltük a problémát, értesítettük a házelnököt, és a lakóközösség hirdetőtábláján is értesítettük a lakosokat. A házelnök ezt követően értesítette a belső installációk karbantartásáért felelős közvállalatot. A probléma szemmel nem látható, tehát nem tudni a meghibásodás pontos helyét – nyilatkozta Ábrahám, aki azt is elmondta, hogy a Távfűtőművek nem először találkozik ezzel a problémával, és csak egy tartós megoldás létezik rá. Az épület lakóinak, illetve az épület karbantartásával megbízott vállalatnak egy tervezőirodát kell megbíznia egy új, horizontális csőhálózat megtervezésével, amihez azután meg kell találniuk a kivitelezőt. Ez hosszadalmas folyamat, és megvalósítása a legjobb esetben is több hetet vesz igénybe, ugyanakkor a lakosok pénztárcáját is megterheli.

Mint megtudtuk, a lakóközösségi gyűlés végén az a döntés született, hogy egy, a problémát ismerő céget bíznak meg azzal, hogy javítsa ki a hibát. Amíg ez nem történik meg, a Távfűtőművek nem tudja beindítani a fűtést, vagyis a lakóknak maguknak kell megoldaniuk lakásuk felfűtését.