2024. március 28., csütörtök

Építőanyagot kaptak menekült családok Óbecsén

A volt Jugoszlávia valamely tagköztársaságából a kilencvenes években elmenekült negyvenhárom család kapott lehetőséget arra, hogy tartósan megoldja több mint két évtizedes lakhatási problémáját Óbecsén: az önkormányzat dísztermében ma nyújtották át nekik azokat a szerződéseket, amelyek által minimum 4500, de legfeljebb 9000 euró értékű építőanyagot kapnak házak felújítására, bővítésére.

A támogatottak ma vehették át a szerződésüket (Fotó: Fehér Rózsa)

A támogatottak ma vehették át a szerződésüket (Fotó: Fehér Rózsa)

Az eseményen többek között részt vett Aida Kurić, az Amerikai Nagykövetség menekültügyi kérdésekkel megbízott regionális tanácsadója, Ružica Banda, az EBESZ képviselője, Ivan Gerginov, a Menekültügyi és Migrációs Főbiztosság képviselője, Duško Ćutilo, a menekülteket és elüldözötteket segítő tartományi alapítvány igazgatója és Jadranka Marić, az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) képviselője is.

Dragan Tošić, Óbecse polgármesterének a tájékoztatása szerint az idén húsz, 1991 és 1995 között elmenekült család kapott legfeljebb 9500 eurónak megfelelő összeget házvásárlásra a községben, és a község újabb pályázaton is indul hasonló támogatásokért. A regionális lakhatási program öt évvel ezelőtt indult el Szerbiában, ennek keretében csaknem 124 millió euró adományból lakásokat, montázsházakat, falusi házakat és építőanyagot biztosítottak a jugoszláviai tagköztársaságokból menekült családoknak. Az EBESZ és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága által támogatott, az Európai Unió és más adományozók által finanszírozott programban Szerbia mellett Bosznia-Hercegovina, Montenegró és Horvátország vesz részt.