2024. március 29., péntek

Mindent értük, semmit se nélkülük

Hatodik alkalommal tart kézműves tábort a bácsfeketehegyi Izida – Nő az érdeklődés a rendezvény iránt

Szerdán kezdődött és ma fog véget érni az Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület háromnapos Mindent értük, semmit se nélkülük elnevezésű kézműves tábora.

Készül a finom mézeskalács a táborban (Lakatos János felvétele)

Készül a finom mézeskalács a táborban (Lakatos János felvétele)

Az eseményt immáron hatodik alkalommal szervezték meg, és ezúttal is számos vendég érkezett más egyesületektől. Papp Julianna, az Izida elnöke arról számolt be lapunknak, hogy a tábor résztvevői észrevétlenül sajátítanak el lényeges dolgokat.

- Már a tábor neve is mondja, hogy minden aktivitásba igyekszünk bevonni az értelmi vagy testi fogyatékossággal élő gyerekeket, fiatalokat. Ezen a táboron szeretnénk kibővíteni tudáskörüket, fejleszteni finom-motorikájukat, emellett az is fontos, hogy barátkoznak, kommunikálnak egymással. Számunkra az a legfontosabb, hogy együtt eltöltsünk egy bizonyos időt, és mindenki jól érezze magát, eközben pedig észrevétlenül tanulunk. Úgy terveztük, hogy napi szinten kb. 30 személy vesz részt a tábor munkájában, de ezt már nyitónapon is meghaladtuk. Örömmel tapasztaljuk, hogy egyre nő az érdeklődés a tábor iránt, résztvevők érkeztek Újvidékről, Topolyáról, Szenttamásról, Szabadkáról és Magyarkanizsáról – számolt be Papp, majd arról is szólt, hogy tábor három napja alatt négy műhelymunka várta a résztvevőket.

- Megmaradtunk a kezdeti négy műhelymunkánál, mert meglátásunk szerint ezek fejlesztik leginkább a résztvevők tudását. Olyan foglalkozásokat választottunk, amik népi hagyomány jelleggel is bírnak, mint pl. a mézeskalács-készítés. Itt a kellemest összekapcsoltuk a hasznossal. A második műhelyünk az illatos párna készítése. Ezt azért vettük be a programba, mert mi fűszer- és gyógynövény-termesztéssel is foglalkozunk, így az alapanyag adott. A harmadik foglalkozás során a régi, kevésbé használt ruhákat élesztünk újjá, batikolással. Minden résztvevő hoz magával egy ruhaneműt, amit itt befestünk. Negyedik műhelyünk az agyagos, fazekas. Ez egy olyan foglalkozás, ami iránt nagy az érdeklődés, és aminek a későbbiek során is hasznát látják. Ezeknek a foglalkozásoknak az a céljuk, hogy a gyerekek, fiatalok érezzék, hogy értékekkel rendelkeznek és számos pozitív tulajdonságuk van – mondta el az elnök, majd hozzáfűzte, hogy a résztvevők a foglalkozásokon keresztül a hagyományokat is megismerik.

Az idei évben a Mindent értük, semmit se nélkülük elnevezésű tábort Magyarország kormánya támogatta a Szekeres László Alapítványon keresztül, Kishegyes község önkormányzata, valamint a Coca-Cola cég üdítőkkel.