2024. április 18., csütörtök

Orosz impressziók Szabadkán

A Kemova Duo elkápráztatta a szabadkai közönséget

Az V. International Piano Fest záróestjén, csütörtökön a moszkvai Kemova Duo lépett színpadra. A koncert különlegessége, hogy ezúttal a Szent Teréz Székegyházban tartották, mivel Olga Kemova orgonán, Ksenia Kemova pedig zongorán játszott.

Mindketten az Alfred Schnittkéről elnevezett moszkvai zeneintézet növendékei voltak. Ksenia a zongoránál maradt, Olga viszont áttért az orgonára. Kseniának a zongoraszakos végzettségen kívül nyelvész diplomája is van. A Rahmanyinov-zongoraversenyen elnyert első helyezésének köszönhetően Szentpéterváron folytatja posztgraduális tanulmányait Aquiles Delle Vigne osztályában. A fiatalabb Kemova testvér jelenleg cserediákként tanul az osztrák fővárosban orgona szakon, és a mesterképzés második événél jár.

A közönség a klasszikus zene legszebb zongorára és orgonára írt műveit hallhatta a Kemova Duo előadásában, hiszen Bach, Guilmant, Liszt, Schubert, Franck, Widor és Rahmanyinov ismert szerzeményei csendültek fel. Szólóban és duóban játszottak, egymást váltva a színen, hiszen mindkét hangszer, a zongora és az elektromos orgona is a templom oltára előtt helyezkedett el. Az orosz lányok annyira meggyőzték a szabadkai közönséget, hogy több ízben visszatapsolták őket.