2024. április 25., csütörtök

Gyönyörű újévi koncert lesz

Fellépésekről és pedagógia munkáról Lévai Aksin Laurával

Lévai Aksin Laura szabadkai születésű, nemzetközi hírnevű fuvolaművésznőnk az újvidéki Zsinagóga közönsége előtt legutóbb november 16-án, a Vajdasági Szimfonikus Zenekar hangversenyén szólistaként lépett fel.

Nagyon örültem a meghívásnak, hogy szólistaként lépjek fel a Vajdasági Szimfonikus Zenekarral, amelynek évek óta tagja vagyok. Gyakran játszottam szólistaként a Belgrádi Filharmóniával, a Szabadkai Filharmóniával, a zágrábi és más filharmóniákkal. A legismertebb fuvolakoncerteket majdnem mind előadtam – mondta a művésznő, amikor már egy kicsit leülepedtek a szép élmények.

Carl Heinrich Carsten Reinecke (1824–1910) D-dúr fuvolakoncertjét a nyáron készítettem, és most játszottam először. Ez az egyik legkedveltebb koncertem. Nem tudom, hogy nem került eddig sor rá, hogy zenekarral együtt előadjam. Komplex műről van szó, amelyet ez a német származású zeneszerző, karmester, zongorista, F. Mendelssohn, Liszt Ferenc és R. Schumann tanítványa szerzett. Az első tétele szofisztikus hangulatú, rengeteg tempóváltozással, technikailag is kihívás előadni. Nagyon jó együttműködés szükséges mind a zenekarral, mind a karmesterrel. Rengeteg mozdulatomra fantasztikusan reagáltak, így kamarazenei hangulat alakult ki a hangversenyen. A második, a doloroso/fájdalmas hangulatú szerintem ez az egyik legszebb tétel a fuvolakoncertek között: nagyon nagy dinamikai különbségekkel, sok hangszínezéssel, fantasztikus harmóniákkal és gyönyörű befejezéssel. A harmadik pedig vidám, játékos hangulatú, rondó formájú tétel, frappáns, virtuóz befejezéssel.

Nagyon jól éreztem magam a hangversenyen. Örülök, hogy ilyen jó együttműködés volt a zenész kollégáimmal, közöttük sok növendékem van. A vastaps után ráadásként Astor Piazzolla Oblivionját játszottam. Az argentin zeneszerző népszerű darabját szinte minden hangszeren, különböző kombinációkban (fuvola-gitár, fuvola-zongora, hegedű-zenekar…) lehet játszani. Én vonós kísérettel adtam elő a rengeteg hangszínezést, a feledés érzését, amit a szerzemény címe jelent spanyolul.

Lévai Aksin Laura, aki jelenleg az Újvidéki Művészeti Akadémia rendes fuvolatanára, az akadémián szerzett tanulmányait annak idején Párizsban folytatta Claude Lefebvre, majd Patrick Gallois fuvolaművésznél, méghozzá 1er prix de supérieur, valamint 1er prix d’exelence à l’unanimité du jury elismeréssel. Ő, aki számos mesterkurzuson neves szólistáknál tökéletesítette tudását, arra törekszik, hogy maga is mesterkurzusokat tartson. Sikeres volt többek között a szlovéniai, az újvidéki és a legutóbbi is az első Banjalukai Nemzetközi Fuvolafesztiválon.

Az idei fellépései közül a szívébe zárta az októberit.

A szabadkai felújított Zsinagógában, a 150 éves fennállását ünneplő Szabadkai Zeneiskola hangversenyén Kinka Ritával, akivel évek óta szépen együttműködöm, adtuk elő Bartók Parasztszvittjét. Megható volt a találkozás az iskola tanáraival, valamint a kollégáimmal, a jelenlegi fuvolatanárokkal, akik az én növendékeim voltak. Édesapám, Lévai Mátyás a Szabadkai Zeneiskolában tanított, én is oda jártam.

A művésznő terveiből kiemelte a háromnapos téli fuvolaművészi mesterkurzust , amelyet ez alkalommal az újvidéki Isidor Bajić Zeneiskolában tart, valamint a tavaszi spanyolországi fellépését.

Májusban Zágrábban fuvolatalálkozón veszünk részt, mi, az ex-Jugoszlávia köztársaság újvidéki, belgrádi, kragujevaci, niši, ljubljanai, zágrábi, macedóniai, koszovói… fuvolistái, egyetemi tanárai. E hétvégi érdekes találkozó keretében a Zágrábi Művészeti Egyetemen hangversenyezünk. Hazai zeneszerzők darabjai szerepelnek műsoron, én Miroslav Štatkić Dzsessz-fuvolaszonátáját fogom játszani. Egy szlovéniai fuvolatanár ötleteként, interaktív kommunikáció valósul majd meg, mert amíg koncertezünk, az egyetemisták, akiket felkértünk, fuvolára és zongorára írnak egy-egy darabot. Áprilisban a NOMUS-on veszek részt. Júniusban Magyarkanizsán a tiszavirágzás napján muzsikálunk. Mintegy tíz éve volt egy hasonló produkció Bicskei Zoli szervezésében – meséli a művésznő, és mutatja is a mobiltelefonjára feltöltött kedves fotókat. – Mi, a fúvós együttes tíz tagja egy kompon ültünk. Most csak öten, a fúvós kvintett tagjai fogjuk előadni az egyórás programot, a közönség pedig a partról hallgatja. Akkor nemcsak Magyarkanizsáról és környékéről érkeztek sokan, hanem egész Vajdaságból, továbbá Belgrádból, sőt Macedóniából. Populáris, könnyű, „vízi” zenét fogunk játszani. Hiszem, hogy most is gyönyörű élmény lesz. A kis lepkéktől azonban egy picit tartok. A fuvolásnak levegővételkor ugyanis ügyelnie kell arra, nehogy kis lepke szálljon be a torkába. Nem könnyű kompon ülni és együtt zenélni a többiekkel, mert elcsusszanhat a komp, rárepülhet egy tiszavirág a kottára, az ujjadra.

Az egyetemi tanárnő nem titkolja, mennyire büszke a tanítványaira. A legkiválóbbak között említi a belgrádi, különös tehetségű Anja Malkovot, aki minden versenyt megnyert.

Ő már16 évesen lett a tanítványom az Újvidéki Művészeti Akadémián. Nikola Aleksić elsőéves kraljevói fiú egy világhírű római mesterkurzusra kapott meghívást. Anjával együtt Luxembourgban volt ingyenes mesterkurzuson, csak az utat kellett fizetniük. Hihetetlen eredmény, hogy a nyolcvan résztvevő között ott összesen öt növendékem volt az újvidéki akadémiáról: rajtuk kívül Radica Đedović, aki Olaszországban van továbbképzésen, valamint Dušica Nikolić, továbbá a fantasztikus tehetségű Petar Popović is, a jelenlegi asszisztensem, aki a növendékem. Öt évig külföldön tanult és Európa-szerte fellépett, most visszajött hozzám a doktori stúdiumra.

Mindenkinek, aki befejezte a fuvola szakot az Újvidéki Művészeti Akadémián, van munkája, főleg iskolában dolgoznak, vagy külföldön végzik a mesterképzést. A Belgrádi Filharmónia jó kapcsolatot ápol az Újvidéki és Belgrádi Művészeti Akadémiával. Audíciót hirdet, aztán a legjobbnak bizonyult növendékek zenekari tagként muzsikálnak a Belgrádi Filharmóniában, például a NOMUS-megnyitó hangversenyen Anja Malkov fuvolázott. Ő az ohridi versenyen kapta a fuvolisták kategóriájában a laureátus kinevezést, ezenkívül, mivel legjobb volt a fúvószenészek kategóriájában is, kiérdemelte a pénzjutalmat és az ohridi gyöngydíszt. Pillanatnyilag 12 növendékem van az alapfokú akadémiai tanulmányokra járóktól a mesterképzésen és a doktori stúdiumon tanulókig. Jó légkörben, szépen dolgozunk, egészséges konkurencia van közöttük – magyarázta a kiváló pedagógus.

A Vajdasági Szimfonikus Zenekar újévi hangversenyére december 30-án kerül sor az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban.

Nagyon attraktívnak ígérkezik a Vajdasági Szimfonikus Zenekar újévi koncertje. A híres Julian Rachlin litvániai hegedűművész, karmester vezényli, és a világklasszis Janoška osztrák–szlovák együttes lép fel, tagjai, minden zeneműfajt ragyogóan játszanak. Volt alkalmunk hallani őket 2017-ben Újvidéken, a nemzetközi NOMUS fesztiválon – mondta a fuvolaművésznő, aki a kitűnőnek ígérkező esten a Vajdasági Szimfonikus Zenekarban fuvolázik.

Aki teheti, ne mulassza el a hangversenyt!