2024. április 25., csütörtök

A Tóték Vajdaságban

A szegedi Móra Ferenc Népszínház szombaton Gomboson, vasárnap Zentán vendégszerepel

A szegedi kötődésű Móra Ferenc Népszínház Egyesület a hétvégén három helyszínes turnét tart Vajdaságban. Az amatőr társulat Örkény István Tóték című darabját pénteken Szilágyin mutatta be, szombaton Gomboson, vasárnap pedig Zentán lép színpadra.

Az 1998 óta létező amatőr társulat hiánypótló szerepet vállal, hiszen a magyar vidék és a határon túli, magyarlakta területek színházigényét próbálja kielégíteni művészi fokon, rangos szerzők műveinek közérthető módon való bemutatásával.

Bene Zoltán, az egyesület titkára elmondta, hogy a Tótékat a Népszínház egyszer már játszotta, mégpedig ez volt a megalakulásuk utáni második előadás, és most, húsz évvel később, ismét ehhez a műhöz nyúltak.

– A Népszínház első előadása még szabadkai és szegedi kőszínházi színészekkel valósult meg, a második, ami a Tóték volt, viszont már amatőr színészekkel jött létre. Ádok Róbert, a Népszínház művészeti vezetője tiszteletből nyúlt ismét ehhez a darabhoz. A húszéves évforduló is tiszteletre méltó dolog, ugyanakkor a néhány évvel ezelőtt elhunyt művészeti vezetőre, Kátó Sándorra is emlékezünk ily módon. Az amatőrség a Népszínház esetében nem azt jelenti, hogy a színészek nem értenek ahhoz, amit művelnek, hanem azt, hogy nem ebből élnek, van egy másik foglalkozásuk, ami mellett ezt művelik. Legtöbbjüknek színészi végzettsége van, így a társulat tényleg színvonalas előadásokkal lép színpadra.

A Tóték egy hagyományos előadás lesz. Nem írtuk át, nem aktualizáltuk, nem írtunk hozzá, nem húztunk ki belőle pontosan azért, mert ez egy annyira tökéletes darab, ez a magyar drámaírásnak egy csúcsteljesítménye, és teljesen felesleges elvenni belőle, hozzátenni, vagy átrakni más környezetbe. Ahogy Örkény megírta, az örök érvényű, és mindenkinek értelmezhető és élvezhető. Hagyományos Tóték-feldolgozás ez, a rendező rendkívüli alázattal nyúlt hozzá, és ugyanígy viseltetnek a színészek is, tehát egy nagyon egységes és jó előadást láthat a közönség. Elfogulatlanság nélkül mondhatom, hogy kifejezetten értékes és jó előadás lett, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Ami a vajdasági turné helyszíneit illeti, Szilágyin pénteken léptek fel, szombaton Gomboson 17 órától az Arany János Magyar Művelődési Egyesületben, vasárnap pedig Zentán 18 órától a Művelődési Házban várják a közönséget. Az előadások ingyenesek.

Az előadás szereplői: Őrnagy: Cseszkó Mihály, Tót: Fodor Ákos, Tótné Mariska: Pál Anita, Ágika: Boldizsár Mária, Postás, valamint Cipriani professzor: Varga János, Gizi Gézáné: Szabó Szilvia, Tomaji plébános: Kothencz Tibor, Lőrinczke: Bera Sándor, Lajtos: Dubecz György, zenészek: Biacsi János, Fodor László, Süli Tibor, technikus: Juray Balázs, a rendező asszisztense: Virág Petra. Rendezte: Ádok Róbert.