2024. április 24., szerda

Vučić: Szerbia nem enged a zsarolásnak

A nyugdíjasok 3 ezer dináros egyszeri juttatást kapnak

Pristinának vissza kell vonnia a szerbiai árura kivetett védővámot, és csak ezután folytatódhat a két fél közötti párbeszéd – üzente Aleksandar Vučić államfő ma este tartott sajtótájékoztatóján, amelyet a kormánytagokkal folytatott konzultációja előzött meg.

Mint mondta, Belgrád nem enged Pristina újabb zsarolásának,  ugyanakkor fel kell készülnie arra is, hogy tartós segítséget és támogatást nyújtson a Koszovón élő szerbeknek.

Rámutatott arra is, hogy a szerbiai államvezetés előtt világos, hogy Pristina efféle döntéseit egyes nagyhatalmak is támogatják.

A sajtótájékoztatón Ana Brnabić korrmányfő elmondta, hogy Koszovó intézkedései ellentétesek a CEFTA-megállapodással, ezért Szerbia panaszt nyújt be az UNMIK-nál Pristinával szemben. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a legfontosabb a regionális stabilitás megőrzése, ezért Szerbia nem dől be a provokációknak, és arra törekszik, hogy folytatódjon a párbeszéd a két fél között.

Aleksandar Vučić államfő a koszovói problémához fűzűdő dolgok mellett beszélt arról is, hogy a szerbiai nyugdíjasok hamarosan 3 ezer dináros egyszeri juttatásban részesülnek. Úgy vélekedett, hogy ez nem jelentéktelen, és az elkövetkező néhány napban számíthatnak rá a nyugdíjasok.