2024. április 25., csütörtök

Válságból az újabb válságba

Belgrád mélységesen elítéli a koszovói letartóztatási akciót és szövetségesei segítségét kéri

Ismét pattanásig feszültek a húrok Koszovóban, miután ma hajnalban a ROSU különleges rendőrségi alakulat tagjai letartóztatási akciót hajtottak végre Kosovska Mitrovica északi részében. A helyiek elmondása szerint puskaropogás is visszhangzott az akkor még csendes városban, ám súlyosabb incidensre nem került sor. A letartóztatási akciót az Oliver Ivanović meggyilkolásának ügyében indított nyomozás keretében ejtették meg, mondták Pristina illetékesei. Szerbiának többé nincsen bizalma a NATO-ban, közölte Aleksandar Vučić.

A letartóztatási akciót azt követően hajtották végre, hogy a Szerbia és a Koszovó között tátongó szakadék még mélyebbé vált, mert Pristina 100 százalékra növelte a szerbiai és a bosznia-hercegovinai behozatali termékekre kirótt védővámot. A szerbiai termékekre a védővám az utóbbi két hétben 10 százalékos volt.

A ROSU négy személyt vett őrizetbe: Dragiša Marković koszovói szerb rendőrt, Saša Ćurčićot, Nedeljko Spasojevićet és Miloš Rošićot. Egy személy, M. R. (1978), aki a belgrádi és a pristinai sajtó értesülései szerint Milan Radoičić, Kosovska Mitrovica alpolgármestere, megszökött, utána továbbra is nyomoz a ROSU.

A KFOR TUDTA

A Prva tv értesülései szerint Dragiša Marković személyével kapcsolatban nem az az egyedüli érdekfeszítő részlet, hogy a rendőrség kötelékében szolgál, hanem az is, hogy az idén januárban ő érkezett meg elsőként a helyszínelésre Oliver Ivanović meggyilkolását követően. Markovićot, egy másik szerb nemzetiségű koszovói rendőrrel egyetemben, már február 10-én kihallgatták, mivel fennállt annak a gyanúja, hogy manipuláltak a bizonyítékokkal. Ezt a kihallgatást követően Markovićot felfüggesztették a szolgálatából, majd július 18-án határozatot hoztak, hogy visszatérhet munkahelyére.

A ROSU az őrizettbe vett személyeket ismeretlen helyszínre szállította. Vincenzo Grasso, a KFOR sajtófelelőse megerősítette, hogy a ROSU tájékoztatta a NATO koszovói békefenntartó haderejét a bevetésről, azt viszont nem mondták el, hogy hová szállítják a letartóztatott személyeket. Grasso, mint azt hozzátette, biztos benne, hogy a koszovói hatóságok a törvényekkel összhangban járnak el az őrizetbe vett személyekkel szemben. A KFOR már ma „birtokába jutott bizonyos értesüléseknek, azaz bizonyos dolgokat már akkor tudott”, fejtette ki Grasso, azt viszont nem óhajtotta elmondani, hogy mi az, amit tudtak. A Szerbiai Rádió és Televízió értesülései szerint a letartóztatott szerbeket Kosovska Mitrovica déli részébe szállították.

ÖSSZHANGBAN A TÖRVÉNYEKKEL

Ramush Haradinaj, Koszovó miniszterelnökének szavai szerint a rendőrségi bevetésnek semmi köze a védővám bevezetése miatt kialakult feszültséghez, vagy a Szerbia és a Koszovó közötti politikai nézetkülönbségekhez. Az akciót a hatályos koszovói törvényekkel összhangban hajtották végre, nyomatékosította Haradinaj, majd arra kérte az északi, szerbek lakta helyi önkormányzatok polgármestereit, hogy tegyenek meg mindent a közbiztonság fenntartásának érdekében.

– A koszovói különleges ügyészség meghagyásával összhangban letartóztatási akciót hajtottak végre az Oliver Ivanović meggyilkolásának ügyében gyanúsítottként nyilvántartott személyek ellen. Szeretném ismét aláhúzni, hogy az intézkedésnek semmi köze a politikához, valamint arról kívánom biztosítani Koszovó minden egyes polgárát, hogy a pristinai vezetés egyetlen intézkedése sem fog soha nemzeti, vagy politikai közösségek ellen irányulni – fogalmazott Facebook-bejegyzésében Haradinaj.

KÍNA ÉS OROSZORSZÁG SEGÍTSÉGÉT KÉRTÉK

A történteket követően a szerb kormány rendkívüli ülést tartott, Aleksandar Vučić köztársasági elnök pedig először a Szerbiai Katonaság és a rendőrség, valamint a biztonsági szolgálatok vezető tisztségviselőivel, később pedig a kormány tagjaival tárgyalt.

A találkozókat követően az államvezetés képviselői közül senki sem nyilatkozott. Aleksandar Vučić és Ana Brnabić kormányfő Alekszandr Csepurinnal, Oroszország belgrádi nagykövetével, valamint Li Man-csanggal, Kína szerbiai nagykövetével találkozott a későbbiekben. Csepurint arról tájékoztatta a szerb államfő, hogy Szerbia immár indokoltan nem bízik a KFOR-ban, azaz a NATO-ban, hiszen mint az kiderült, a ROSU csütörtök esti koszovói mozgolódásával kapcsolatban valótlanságokat állítottak. Vučić értékelése szerint az akció a Koszovóban élő szerbek megmaradása ellen irányuló intézkedés volt. Szerbia a történtek ellenére is felelősségteljesen lép fel, ugyanakkor többé nem viseltetik bizalommal a KFOR iránt, nyomatékosította az államfő, akit Csepurin arról biztosított, hogy Oroszország figyelemmel kíséri a történéseket, majd pedig reményét fejezte ki, hogy Szerbia a továbbiakban is meg tudja őrizni hidegvérét, az egyértelmű provokációk ellenére is.

Szerbia szinte még soha nem volt a mostanihoz hasonló súlyos helyzetben – Vučić Kína nagykövetét ennek az üzenetnek a tolmácsolására kérte. Li Man-csang arról biztosította a szerb államfőt és a miniszterelnököt, hogy az üzenetet még a nap folyamán átadja a Kínai Népköztársaság vezetésének, majd aláhúzta: egyértelmű, hogy a pristinai vezetés Szerbia integritása ellen intézett támadást.

Vučić később Johannes Hahnnal, az EU bővítési és szomszédságpolitikai biztosával egyeztetett, telefonos beszélgetés során. Egyetértettek azzal kapcsolatban, hogy jelenleg a béke megőrzése a legfontosabb. Az Európai Unió nevében még később Maja Kocijančić, az Európai Bizottság reagált a történésekre, mondván, hogy Brüsszelben figyelemmel kísérik a fejleményeket, majd a joguralom tiszteletben tartására kérte a feleket.

NATO-csapatok felügyelik a Rudareban tiltakozókat (Fotó: Beta/AP)

NATO-csapatok felügyelik a Rudareban tiltakozókat (Fotó: Beta/AP)

TILTAKOZÁSHULLÁM KOSZOVÓ-SZERTE

Mindezzel egy időben Koszovó északi térségében megtartották a már csütörtökön beharangozott, békés tiltakozásokat, ugyanakkor ezeken már nemcsak a 100 százalékra emelt védővám, hanem a letartóztatási akció ellen is felemelték hangjukat a polgárok. A legtöbben Rudareban tiltakoztak, de Zvečanban, Jarinjeban, Brnjakon és Zupčaban is az utcákra vonultak a polgárok. „EU, nyisd ki végre a szemed!”, „Ne éheztessétek ki a gyermekeinket!”, „Nem akarunk gettósodni!” – ezek és hasonló jelmondatok álltak a tiltakozók plakátjain.

Ramush Haradinaj a védővámmal kapcsolatban röviden annyit mondott: amíg Szerbia nem ismeri el Koszovó államiságát, addig Pristina nem helyezi hatályon kívül az intézkedést.

Nyitókép: NATO-csapatok felügyelik a Rudareban tiltakozókat (Fotó: Beta/AP)