2024. március 29., péntek

A pristinai intézkedésekre a polgárok is válaszoltak

Délben egy órás tüntetéseket tartottak Észak-Koszovóban

Tüntettek a polgárok több zömmel szerbek lakta koszovói településen is. A megmozdulások a pristinai döntéshozók azon határozatára válaszoltak, amely elrendelte a 100 százalékos védővámot a szerbiai és bosznia-hercegovinai árura.

A felháborodott emberek délben vonultak utcára Rudare és Zupče helységekben, valamint a Jarinje és Leposavić határátkelőknél. A Tanjug nem tud incidensekről. A koszovói szerb politikusok beszédeikben kiemelték, hogy addig fognak tüntetni, míg a pristinai vezetés nem törli el egyoldalú és mindenki számára előnytelen intézkedését. Külön felhívták a figyelmet arra, hogy ezzel ellehetetlenítik a polgárok életét, továbbá akadályozzák nélkülözhetetlen gyógyászati cikkek forgalmát is Észak-Koszovó területén.

A koszovói szerbek vezetői nehezményezték azt is, hogy a koszovói rendőrség ma letartóztatott négy, szerb nemzetiségű személyt Észak-Mitrovicán.

- Hallottuk a pristinai döntéshozók hozzáállását, miszerint minden intézkedésük törvényes volt, ezzel szemben mi úgy gondoljuk orvul, az éj leple alatt álmából felvert emberek sokkolásában nincs semmi törvényszerű. - jelentette ki Goran Rakić, Észak-Mitrovica polgármestere.