2024. április 23., kedd
VMTDK, Újvidék

Innovatív, értékteremtő diákköri konferencia

A vajdasági magyar tudományos és művészeti közélet fellendítése céljából szervezi meg pénteken, szombaton és vasárnap a Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium a 17. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciát (VMTDK) Újvidéken.

A Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium 2002 óta minden évben megszervezi a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciát az Újvidéki Egyetem valamelyik karán. A VMTDK Kárpát-medencei hatókörű, magyar nyelvű tudományos diákköri mozgalom, amelyben évente mintegy 150 hallgató vesz részt új kutatási eredményeivel.

A rendezvény céljai között szerepel a magyar nyelvű, Kárpát-medencei hatókörű, tudományos-művészeti fórum teremtése, a tudományos igényű, innovatív, értékteremtő tevékenység ösztönzése a felsőoktatásban, továbbá a vajdasági magyar közösség iskolázottsági szintjének növelése, képzési és önképzési lehetőségeinek bővítése, és nem utolsósorban a fiatal szakemberek társadalmi érvényesülésének, a minőségvédelem biztosításának elősegítése, a vajdasági magyar tudományos és művészeti közélet fellendítése.

Pénteken az Újvidéki Egyetem Rektorátusán, az üvegpavilonban és az amfiteátrumban az érdeklődők különféle művészeti produkciókat és tárlatokat tekinthettek meg, az alkotókkal  Szarka Mándity Krisztina művészettörténész doktorandusz beszélgetett. Utána dr. Csányi Erzsébet egyetemi tanárnő a konferencia művészeti szegmensét nyitotta meg Vass Szabolcs Transzhumán valóság c. önálló tárlatával, amelyet  Szarka Mándity Krisztina méltatott. A művészettörténész hangsúlyozta, hogy kortárs problémával szembesít ez a kiállítás. Ez egy olyan világ, ahol nem az ember a főszereplő, hanem inkább a gépek, robotok.

Vass Szabolcs topolyai képzőművész, rajztanár eddig öt önálló és harmincnál több csoportos kiállításon szerepelt itthon és külföldön. 2017-ben diplomázott az Újvidéki Egyetem Művészeti Akadémiájának Képgrafika Szakán. Jelenleg mesterfokon képezi magát iparművészet és formatervezés szakon. A VMTDK-n 2011 óta háromszor szekcióelső díjat nyert. Az idei, 2018. évi Kristálygömb Díjat a képzőművészet terén elért eredményeivel, a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencián való kiemelkedő szereplésével, egy autonóm posztmodern művészi világkép körvonalazásával érdemelte ki. A sokoldalú fiatal művész, különböző műfajokkal, rajzokkal, festményekkel, digitális képekkel, performance-okkal és installációkkal kísérletezik, ezenkívül a multimedialitás iránti fogékonyságával tűnik ki.

Ma, szombaton, a Technológiai Kar amfiteátrumában folytatódik a program. 9.30-kor lesz a rendezvény ünnepélyes megnyitója, ezt követi az ülés plenáris része.

Vasárnap, délelőtt tíztől délután kettőig szervezői kerekasztalra kerül sor. A szervezők a rendezvényekre minden érdeklődőt szeretettel várnak.