2024. április 20., szombat

Predsedništvo SVM-a je jedinstveno vezano za kritike koje su upućene od strane Mađarskog Pokreta prema Ištvanu Pastoru

Jedna osobina vatre je da sve sprži što joj se nađe na putu, dok je druga da spaja - rekao je na pres konferenciji Ištvan Pastor, predsednik Saveza Vojvođanskih Mađara, reagujući na pismo Livije Jo Horti, koje je napisala u ime predsedništva Mađarskog Pokreta. Pismo je bilo namenjeno da sagori SVM partijsku zajednicu, međutim umesto toga je još jače povezalo zajedništvo u SVM-u. Pismo je 14. novembra upućeno na adresu predsednika SVM-a. U ponedeljak je predsedništvo raspravljalo o tom pismu. Na konferenciji za štampu su prisustvovli i predstavnici predsedništva. Ištvan Pastor je obrazložio da je smatrao kako je važno da se raspravlja o tom pismu jer nije reč samo o predsedniku, već i o delatnostima u proteklim godinama. Pismo je bilo adresirano na ime predsednika, ali kršeći pravila dopisivanja, poslali su ga i na druge adrese, iznoseći sadržaj u javnost, zato ne može da se reaguje na normalan načina, tj. kao odgovor u formi pisma.

-Predmet pisma je vrednovanje izbora mađarskog nacionalnog saveta. Strašan sadržaj pisma, vređanjem svih, dokazuje da me mrze onoliko, koliko sebe obožavaju. I to je sigurno da više mene mrze nego što su u stanju da vole svoju zajednicu. Da nije tako, ne bi nastavili ove pokušaje rušenja. U pismu su naveli 19 takvih činjenica, za koje su po njima odgovorni SVM i ja - rekao je Ištvan Pastor.

SVM snažno odbacuje tvrdnje koje je uputila Livija Jo Horti. U pismu prema rečima predsednika, iako je tema bila procena izbora, zaboravili su da čestitaju pobedniku na tim izborima, nastavljajući običaje opozicije u Mađarskoj.

-Iako je tema pisma analiza izbora, promakla je činjenica, da 4. novembra nisu dobili ni toliko glasova koliko su pre tri godine pokrali. Izostalo je i to da su na ovim izborima u Vojvodini pridobili tri četvrtine od onog broja glasova koje su pre dve godine dobili u Subotici. Kada vrednujemo, ne smemo zaboraviti ni ove činjenice, kao ni to da izbori 4. novembra samo delom govore o tome ko će dobiti ovlašćenje u nacionalnom savetu. Ovi izbori govore o tome,  od ponuđenih opcija, kakvo mišljenje ima zajednica vojvođanskih Mađara o nama i o njima. Vojvođanski Mađari donose presudu o njima, a suština je da ih ne žele, i neće svoju budućnost da prepuste u njihove ruke. U tom smislu SVM nije dobio samo ovlašćenje, već i obavezu. Kretaćemo se u tom pravcu, koje će odrediti 84 glasača od 100 - izneo je Ištvan Pastor.

U pismu spominju i Fondaciju Prosperitati, tj. građane koji su dobili pomoć. Ištvan Pastor smatra da je retorika upućena dobitnicima uvredljiva.

 -Onima koji izrađuju strategiju za razvoj privrede, SVM, onima koji konkurišu, su lupili  šamar tvrdnjom da SVM skupljanjem i kupovinom glasova zloupotrebljava sistem podrške, te da ostvaruje prividna ulaganja - istakao je Ištvan Pastor, ređajući ostvarene, kao i one projekte i ulaganja koji su u toku, i postavio je pitanje, da od svog trogodišnjeg postojanja, koliko projekata je Mađarski Pokret ostvario ili isplanirao.

Na deo vezano za iseljavanje, Pastor je postavio pitanje Mađarskom Pokretu: ,,U čije srce zarivate nož? U moje? U srce SVM-a? U srce onih koji su otišli pokušavajući da se snađu, ili njihove rodbine koja je ostala? Ili pokušavate da nas uverite da je SVM kriv za sve?“

-Hteo bih da ih podsetim, da smo se politički 30 godina borili za to da se možemo slobodno kretati. Da slobodno možemo odlučivati o mestu našeg prosperiranja. Podlo je obeležavati one ljude koji žive sa tim mogućnostima. Šta su oni učinli da bude što manji broj onih koji žele da odu? Na primer čine to, da se jedan od njihovih članova bavi organizacijom ljudi iz Vojvodine da bi lakše otišli. Kakva je to dvojnost? Mi činimo sve i borimo se za svakog pojedinca, ali prihvatamo njihove odluke, a očekujemo da se vrate, dok god budemo imali mogućnosti da olakšamo onima koji ostaju, i da oni koji odluče da se vrate da imaju gde da dođu - rekao je Pastor.

Zatim se predsednik SVM-a osvrnuo na tvrdnju u pismu koja kaže da članovi SVM-a politiziraju u partiji iz interesa a ne iz ubeđenja. To je vrhunac bezobrazluka. ,,Od kada smo njih isključili iz partije, od tada se broj onih koji su tu iz interesa takoreći sveo na nulu.“

-Pismo se mnogo bavi mnome, ali na to sam navikao. I nije njihov posao da se bave time ko je predsednik SVM-a. Biću predsednik dok mi ne istekne mandat, a to je maj 2019., ili ako ne budu videli da treba pre da se završi. A to ko će biti od 2019., to ćemo mi odlučiti. Dok sam predsednik SVM-a, svom snagom ću služiti zajednicu vojvođanskih Mađara i SVM, tražeći partnerstvo u svakome u kome je to moguće, a ne trčeći za onima koji su mnogo puta dokazali da za to nisu voljni - rekao je Pastor.

Zatim je predsednik ukazao i na to, da su u pismu spomenuli i ruku pomirenja, koju je pastor pružio Mađarskom Pokretu u noći izbora za nacionalne savete. Prema njegovim rečima, njega je vodila iskrena volja, bojažljivo sam pružio ruku pomirenja, jer je sporazum težak put. Koliko god je volja bila iskrena toliko je iskreno bilo odbijanje vođe liste Mađarskog Pokreta - istakao je Pastor.

-Govore o zatrpavanju rovova. Uzrok zatrpavanja rovova nisam ja. Jedna od prepreka je to što članovi SVM-a nisu voljni da sarađuju sa njima, a drugi, što bi oni sa pneumatskim čekićem zatrpavali rovove. Sa naše strane, smatramo diskusiju zatvorenom na ovu temu, ne želimo da traćimo naše vreme. Pošto sam dobio mnogo saveta u pismu, sada i ja uzvraćam savetom: pokušajte da se suočite sa sobom, sa doprinosima u protekle tri godine, tj. na to šta o vama misli zajednica vojvođanskih Mađara, i nemojte ići protiv svoje zajednice - zaključio je Ištvan Pastor.