2024. április 25., csütörtök

A felvételire is felkészítik a diákokat

Nyílt napot tartottak a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban

Nyílt napot tartott szerdán a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium. A többségében hetedik és nyolcadik osztályos gyerekek, valamint szüleik és tanáraik rendkívül nagy érdeklődést mutattak a zentai középiskolában működő három szak iránt.

A Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium nyílt napja iránt igen nagy volt az érdeklődés (Máriás Endre felvétele)

A Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium nyílt napja iránt igen nagy volt az érdeklődés (Máriás Endre felvétele)

A jelen lévő diákok egyöntetűen állították, hogy az iskola vonzereje elsősorban a már felvételt nyertek pozitív beszámolóin alapszik. Csikós Noé Tóthfaluból érkezett, az informatika szakra szeretne felvételizni. Azért választotta a Bolyait, mert az oda járó ismerőseitől jó véleményeket hallott az intézményről. A magyarcsernyei Tóth Norbert szintén az informatika iránt érdeklődik, ő az iskola jó hírneve miatt szeretne felvételt nyerni a tagozatra. Bácsi Virág Kishegyesről jött, őt a matematikai szak érdekli, nemcsak azért, mert szereti a tantárgyat, hanem azért is, mert sok jót hallott az iskoláról.

Csikós Pajor Gizella igazgató bemutatta az iskola működését és a felvételi eljárást, valamint szót ejtett a kollégiumi elhelyezésről és a továbbtanulási lehetőségekről. Elmondta, hogy a 2003-ban megnyílt matematikai és a 2008-ban megnyílt képzőművészeti tagozat mellett idén sikerült elindítaniuk a számítástechnikai szakot is.

– Diákjaink minden további nélkül bejutnak a kívánt egyetemekre, és ott meg is állják a helyüket. Mindhárom szak a minisztérium által előírt speciális tantervet követi, ami a gyerekeknek lehetőséget ad arra, hogy teljes egészében kibontakozzanak akár a képzőművészetben, a matematikában, a természettudományokban vagy a számítástechnikában – mondta az igazgatónő, aki hozzátette, hogy a délelőtti oktatás és a délutáni fakultációk együttesen olyan alapos és átfogó tudást adnak a diákoknak, amelynek segítségével megállják a helyüket az egyetemeken is.

A kollégiumi elhelyezésről elmondta, hogy a százötven férőhely lehetővé teszi, hogy minden olyan diákjukat elszállásolják, aki nem zentai, és nem a mindennapos utazást választja.

A felvételi vizsgákkal kapcsolatban megtudtuk, hogy azokra minden évben június első hétvégéjén kerül sor. A matematikafelvételi feleletválasztós feladatokból áll. Azok a diákok, akik ezen megfelelnek, nemcsak a matematikai, hanem a számítástechnikai tagozatra is felvételt nyernek. A számítástechnikai szakra felvételizőknek is matematikából kell megírniuk a felvételi vizsgát, itt azonban nem feleletválasztós, hanem kidolgozandó feladatokat kell megoldaniuk. A sikeres számítástechnikai felvételivel csak a számítástechnikai tagozat választható. A képzőművészeti felvételi három napon át tart, amelynek során a gyerekeknek három alkotást kell elkészíteniük: egy agyagszobrot, egy ceruzarajzot és egy festményt.

Az igazgatónő hangsúlyozta, hogy a felvételi nehéz, nagy fokú felkészültséget igényel, ezért senkitől nem várható el, hogy előzetes felkészülés nélkül megfeleljen rajta.

– A felvételi vizsgához segítséget szeretnénk nyújtani a gyerekeknek. Ez két lépésből áll. Januárban lesz egy téli táborunk, amelybe elsősorban hetedikes és nyolcadikos diákokat fogadunk. A tábort próbáljuk játékossá tenni az esti foglalkozásokkal, délelőttönként és délutánonként pedig érdekes témaköröket dolgozunk fel különféle tantárgyakhoz kapcsolódóan. A másik segítségnyújtásunk a tavaszi felkészítősorozat, amely külön órarend szerint zajlik majd a képzőművészetből, valamint a matematikából felvételizők számára – szögezte le az igazgatónő, aki elmondta, nagyon kevés olyan tanulójuk van, aki annak ellenére sikeresen felvételizett, hogy nem vett részt a felkészítésen, majd hozzátette, a felkészítésen megszerzett tudás ugyanakkor abban az esetben is hasznosítható, ha valakinek esetleg nem sikerül a felvételi vizsgája.

Az intézményben nyíló szakokkal, illetve a felkészítőkkel és a felvételi vizsgákkal kapcsolatban további információk az intézmény www.bolyai-zenta.edu.rs címen elérhető honlapján, valamint a tehetséggondozó gimnázium Facebook-oldalán találhatók.