2024. április 25., csütörtök

Filozófia gyerekeknek!

Rendhagyó foglalkozást tartottak a zentai Thurzó iskolában

Középiskolásként amolyan fogadatlan prókátorként közel állt hozzám az emberi lét fogas kérdéseire adandó válaszok keresése, függetlenül attól, hogy az „én időmben” a filozófia alapjaival egyedül a marxizmus és szocialista önigazgatás elnevezésű tantárgy keretén belül ismerkedhettünk meg, ráadásul kizárólag az akkor dívó korszellem jegyében.

Fotó: Horváth Zsolt

Fotó: Horváth Zsolt

Legendás marxizmustanáromnak talán azért is állt égnek a maradék haja, amikor állandóan a kezemet nyújtottam, amikor nem értettem egyet állításaival, illetve amikor éppen az időt szándékoztam húzni, hogy lehetőleg minél kevesebben felelhessenek az órán. Ugyanakkor osztálytársaimhoz hasonlóan én is azok közé tartoztam, akik kötelező „magolnivalóként” tekintettek az igencsak vaskos marxizmustankönyvben foglaltakra.

Egyebek mellett ezért is tekinthető izgalmasnak az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézetnek a Pliage Alapítvánnyal közös Filozófia gyerekeknek! elnevezésű projektuma, amelynek első állomását tegnap rendezték meg a zentai Stevan Sremac Általános Iskola Thurzó Lajos épületében. A projektum keretében megjelent kiadványokban egy-egy filozófus gondolatait közvetítik a legfiatalabb korosztálynak. A könyvek olyan tudományterületbe nyújtanak betekintést a gyerekeknek, amelyekhez koruknál fogva egyébként nem kaphatnának túl sok fogódzót.

A zentai rendezvényen, amelynek vendége Toma Viktória, az eddigi négy kiadvány (Szókratész, a semmittudó bölcs, Szent Ágoston vallomásai, Descartes és a Gonosz Szellem, illetve Karl Marx kísértete) mellé kiadott munkafüzet társszerzője volt, bebizonyosodott, hogy a gyerekek kiskoruktól fogva készek és képesek a lét alapvető kérdéseiről gondolkodni, csak megfelelő nyelvezettel kell hozzájuk szólni. Így a zentai iskola diákjai is igencsak érdekes válaszokkal igyekeztek megközelíteni a léttel, a halál utáni élettel, a jó élettel, illetve a szépséggel kapcsolatos kérdéseket.

A sorozatban eddig megjelent négy kötet folytatásaként a tervek között szerepel Platón és Lao-ce gondolatainak hasonló módon történő tálalása is. A kötetekről egyébként a www.forumliber.rs honlapon találhatnak bővebb információt az érdeklődők.