2024. április 23., kedd

Betörés fényes nappal

Bácskossuthfalván és Pacséron is panaszkodnak a polgárok

Pacséron és Bácskossuthfalván az elmúlt hetekben több kisebb-nagyobb értékű betörésről lehetett hallani. A felerősödő tendenciára enged következtetni, hogy a keserű tapasztalataikat a polgárok közzé teszik a legnépszerűbb közösségi portál helyieket tömörítő csoportjaiban: különböző értékű tárgyak eltűnéséről, ijedtségről panaszkodnak.

A betörők az ajtó zárját áttörve hatoltak be a lakószobákba (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A betörők az ajtó zárját áttörve hatoltak be a lakószobákba (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Nemhivatalosan olyan információk birtokába jutottunk, hogy a polgárok a legtöbb esetben nem is jelzik a hatóságok felé azt, hogy betörtek a házukba, és hogy eltűntek anyagi javaik. Mint megtudtuk, fél év alatt csupán néhány esettel kapcsolatban tettek feljelentést. Nem így cselekedett egy, a névtelenségét kérő idős házaspár, akinek a közelmúltban esett története nem volt egyedi az utcájukban, illetve Pacséron. Mielőtt riportalanyaink elmesélték volna a tapasztalataikat, legalább négy olyan betörést számláltunk össze a falujukban, ami az elmúlt hetekben történt.

– Alig negyed órára hagytuk magára a házunkat, olyan 14 óra tájékán az egyik átlagosnak tűnő hétköznapon. Elvittem a feleségemet a fodrászhoz, majd azonnal hazaindultam. A szomszédasszony éppen kint volt, váltottunk pár üdvözlő szót. Amikor beléptem, volt mit látnom – mondja a családfő, majd elárulta azt is, hogy a betörők a feltételezések szerint valószínűséggel a hátsó udvarról hatoltak be a kamra padlására, ahonnan várakozva figyelhették ki, hogy mikor nem tartózkodnak otthon. Ezt bizonyíthatja, hogy el voltak mozdítva a tetőcserepek. A feleség felháborítónak, ugyanakkor rejtélyesnek nevezte az otthonuk kifosztását, hiszen a behatoló pontosan tudta, hogy hol tárolják az értékeiket.

Pacsér központja (Herceg Elizabetta felvétele)

Pacsér központja (Herceg Elizabetta felvétele)

– Miután fel lett törve a zár, a ház három lakószobája közül a rabló, vagy a rablók kizárólag azt a helyiséget, és abban pontosan azt a szekrényt dúlták fel, ahol az édesanyai, nagymamai örökségből származó ékszereket tartottuk, illetve kisebb összegben készpénzbeli megtakarítást. Hatalmas rendetlenséget hagytak maguk után. Honnan tudhatták, hogy melyik szobában és mit kell keresniük? – teszi fel a kérdést a háziasszony, akinek legjobban az fáj az esettel kapcsolatban, hogy a generációkról generációra szálló, inkább eszmei értéket képviselő családi értékeket veszítették el. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a rablók szándékosan, vagy véletlenül nem találták otthon a háziakat, és fizikailag nem történt konfliktus, illetve bántalmazás.

– Bejelentettük az esetet a hatóságoknál. Először két rendőr jelent meg nálunk felvenni az adatokat, majd megérkezett a helyszínelő csapat is. Mi úgy tapasztaltuk, hogy rendkívül alaposan feltérképezték, lefényképezték a rablás helyszínét. Az már más kérdés, hogy lesz-e bármilyen eredménye a nyomozásnak – tette hozzá a családfő a kálváriájuk kapcsán.

A pacséri és a bácskossuthfalvi betörésekkel, biztonsági helyzettel kapcsolatban néhány nappal ezelőtt kérdésekkel fordultunk a Szabadkai Rendőrkapitányság illetékeséhez. Ígéretet kaptunk a válaszra, ugyanakkor a hivatalos reakció ezidáig nem érkezett meg a szerkesztőségünkhöz.