2024. március 29., péntek

Esély a méltó életre, családi házakban

Lakossági fórum Bácskossuthfalván az Otthon Értelmi Fogyatékosokat Gondozó Intézet kitagolási programjáról

Két új családi ház kialakítása van folyamatban a bácskossuthfalvi Otthon Értelmi Fogyatékosokat Gondozó Intézet kliensei részére, az Európai Unió Holding Hands elnevezésű támogatási programjának köszönhetően, a szerbiai munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai minisztérium hozzájárulásával.

Otthon Értelmi Fogyatékosokat Gondozó Intézet (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Otthon Értelmi Fogyatékosokat Gondozó Intézet (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az intézmény az eddigi lépésekkel és a további részletekkel kapcsolatban a falu polgárainak tájékoztató jellegű lakossági fórumot szervezett kedden este a Juhász-bálteremben, ahol Majláth Béla igazgató köszöntötte az egybegyűlt helyieket, az intézet dolgozóit, illetve az Otthon kitagosítási programjának korábbi és jelenlegi résztvevőit.

– Három évvel ezelőtt két családi házat építettünk Bácskossuthfalván, egyet pedig átalakítottunk erre a célra. Hosszas keresgélés után találtunk rá arra a parcellára a József Attila utcában, ahol a helyi közösség támogatásának köszönhetően a régi, romos épület maradványait eltakarítva, a jelenlegi program keretében fel tudjuk majd hamarosan építeni a kijelölt 8 kliensünk új otthonát – mondta el a hallgatóságának Majláth, aki elárulta azt is, hogy a korábbi, három évvel ezelőtt megkezdett projektum kezdeti fázisában rendkívül szkeptikus volt az egész program sikerét illetően, hiszen az Otthon lakói régi berögződések és rutin alapján élik a mindennapjaikat. Ugyanakkor a több országra is kiterjedő tanulmányutak alkalmával olyan tapasztalatokat láttak, hallottak külföldi kollégáiktól, amik mentén bátrabban merték beindítani a folyamatot. Mára pedig bebizonyosodott, hogy klienseik jelentős része nem csak, hogy vette az akadályokat, de túl is teljesítette az elvárásokat.

– A program keretében könnyű szerkezetes házak építését támogatja az EU, miután az adminisztrációs rész nehezén már túl vagyunk, a tervek szerint április végére, legkésőbb május elejére leszünk készek az építkezéssel. A kiköltözést a klienseink önálló életre való képzése-nevelése előzi meg, amiből munkatársaim a mostoha körülmények ellenére példaértékű hozzáállással veszik ki a részüket. Az egyetlen akadálya annak, hogy az elvárásainkhoz mérten maradéktalanul teljesíteni tudjuk a Holding Hands elnevezésű program keretében a kitűzött célokat, az a közintézmények működésében előirányozott létszámstop, ugyanis munkaerőhiánnyal küzdünk – mutatott rá a közel 300 személy ellátását biztosító Otthon igazgatója, aki elmondta azt is, hogy az első program alkalmával tartottak attól, hogy majd a klienseik a szomszédok terhére lesznek, de később úgy alakult, hogy bizonyos felelőtlen polgárok ártó szándékától kellett őket megvédeni.

Torok Márta három éve vesz részt kisegítőként az Otthon kitagolási programjában.

– Nagyon sokan fejlődtek, önállósodtak a családi házakba költözött klienseink az elmúlt három év alatt. Önállóan döntik el, és készítik a saját ebédjüket, persze az Otthon biztosítja számukra az alapanyagot. Saját maguk tartják rendben a házat, természetesen felügyelettel. A kezdeti időszakban több figyelmet igényeltek, ma már valóban szinte csak rájuk kukkantunk. Járnak ki a faluba, piacra, bevásárolni. Ami még pozitívum, hogy a program résztvevői egymásra odafigyelnek, összetartanak, és segítik egymást – nyilatkozta az Otthon munkatársa, aki elmondta azt is, hogy igazából majd a költözés után derül fény arra, hogy ki az, aki bírja a kinti világ nyomását. Addig is igyekeznek felkészíteni az önálló életre azokat az egyéneket, akik képesek lehetnek akár részben is ellátni magukat. A lakossági fórumon jelen volt Milana Počuča és Bogdan Uzelac, az Otthon szociális munkásai, illetve Farkas Ármin, Topolya község szociális ügyekkel megbízott illetékese is.