2024. március 28., csütörtök

A későbbi kor tanúságára

A református egyházközösségek múltjáról szóló könyv bemutatója

Kedd este a bácsfeketehegyi református közösség gyülekezeti termében került sor Besnyi Károly: A későbbi kor tanúságára című könyvének bemutatójára.

Besnyi Károly bemutatja a könyvét Bácsfeketehegyen (Lakatos János felvétele)

Besnyi Károly bemutatja a könyvét Bácsfeketehegyen (Lakatos János felvétele)

A könyv Szász Károly püspök 1885. évi látogatása tükrében mutatja be a bácsaki református közösségeket. A bemutatón a könyvet méltatta mgr. Pastyik László helytörténész, Tomik Nimród, a Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság elnöke, és Zalatnay István, a budapesti erdélyi gyülekezet lelkipásztora és a könyv recenzense.

Egy évvel ezelőtt jelent meg a könyv az első püspöki látogatás kapcsán, s ez adta az ihletet, hogy megírja a második látogatásról szólót, mondta el a médiának Besnyi Károly.

– Szász Károly 1885-ben látogatta meg az itteni magyar református gyülekezeteket, Szerémségben 17 gyülekezetet, Bácskában pedig 15-öt. Hatalmas pompával fogadták mindenütt és nagy megtiszteltetés volt az embereknek, hogy láthatták a püspököt. Erre a látogatásra egy különleges időpontban került sor, amikor ezeknek a gyülekezeteknek a többsége 100 éves volt. A könyvben bemutatom azokat a jelentéseket is, amiket a lelkészek készítettek, és amelyben összefoglalják a település és a gyülekezet százéves múltját. Rendkívüli gazdag adatforrás ez helytörténeti, egyháztörténeti és néprajzi szempontból is – számolt be a szerző, majd arról is szólt, hogy a püspök a látogatás előtt kérdéseket intézett a gyülekezetek vezetőihez, így látogatása során nagyon átfogó képet kapott az egyházközösségekről. Ezeket az jelentéseket levéltárakban őrzik, s ebből a levéltári anyagból válogatta ki a mostani Szerbia területén lévő gyülekezetekre vonatkozókat. A könyve a levéltári anyag hű forrásközlése, és csak nagyon kevés kiegészítő anyagot tartalmaz, fogalmazott Besnyi, majd arról is szólt, hogy Bácsfeketehegy vonatkozásában az anyagok külön kitérnek a német és a magyar egyház viszonyára. Akkora már teljesen különvált a német egyház a magyartól, ezért volt ez érdekes téma.

Az egyháztörténeti anyagnak egy fehér foltját képezi a XIX. század második felének püspöki vizitációja, amit most ez a könyv feldolgoz, mondta el a médiának Orosz Attila, bácsfeketehegyi lelkész és bácskai esperes.

– Olyan egyháztörténeti forrásokat tár fel a szerző, amiket idáig mi sem ismertünk. Egy nagyon szép korrajzot kapunk a korabeli egyházi helyzetről, lelkipásztori jelentést is olvashatunk benne, s látjuk, hogy hogyan alakult a múltban a gyülekezeteink élete. Fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy ezen a bemutatón zömében jelen voltak azoknak a gyülekezeteknek a tagjai is, akik érintettek voltak az egykori püspöki látogatásban – hangoztatta Orosz, majd azzal folytatta, hogy már a könyv címe is utal arra, hogy le kellene vonni egyfajta tanulságot az akkori püspöki látogatásból.

– A mai, XXI. századi reformátusságnak is le kellene vonni a tanulságot, hogy mit kellene itt ma pótolni. Ma már nincsenek ilyen pompás püspöki vizitációk, sőt, szinte semmilyenek sincsenek. Viszont valamilyen formában szükség lenne rá, hogy az egyházkerületi vezetőség erősítse a kapcsolatait a gyülekezetekkel. Fontos, hogy a mindenkori püspök közelebb kerüljön a gyülekezethez, és a mindenkori gyülekezet is az egyházvezetőhöz. Ebben látom ennek a könyvnek az egyik legfontosabb tanulságát – fogalmazott a lelkipásztor.