2024. április 25., csütörtök

Sokszínű helyesírás

Holnap könyvbemutató az újvidéki Apáczai Diákotthon lánykollégiumában

Két nem szokványos kiadvánnyal népszerűsíti a helyesírást Farkas-Ráduly Melánia holnap, szombaton 19 órától az újvidéki Apáczai Diákotthon lánykollégiumában (Ćirpanov utca 54. szám) szervezett könyvbemutatón.A Szövegkovács névre hallgató blog, illetve Facebook-oldal székelyföldi születésű, jelenleg Temesváron élő megálmodója 2015 márciusától rendszeresen közöl nyelvműveléssel kapcsolatos bejegyzéseket, amelyekkel igyekszik tudatosítani az emberekben, hogy a mai világban is érdemes az anyanyelvünk „tisztán tartására” figyelni.

A Szóbuborékok – Hogyan írjuk? És hogyan ne? című kiadvány színes, buborékos szótárában az olvasó előbb kilencszázkilencvenkilenc szó, kifejezés és mondat helytelen, illetve helyes változatával találkozhat, majd ötvennyolc példamondattal tesztelheti a tudását.

A legszínesebb helyesírási szótár bemutatója után a szerző beharangozza az Anyanyelvi villámtanácsok – Miért nem mosogat a szivacs? című kiadványt, amely várhatóan jövő év elején jut el a nagyközönséghez.

Idén szeptemberben sikerült kinyomtatni néhány példányt a temesvári Várbástya Egyesület által létrehozott Temes Megyei Magyar Közösségfejlesztési Alap támogatásával, azok jó része viszont a Béga-parti város két magyar vonatkozású középiskolájába, a Bartók Béla Elméleti Líceumba és a Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceumba került. Farkas-Ráduly Melánia a végzős tizenkettedikeseket lepte meg a szöveges-képes kiadvánnyal november 13-án, a magyar nyelv napján.

A Szóbuborékok, illetve az Anyanyelvi villámtanácsok szerkesztőjével, tördelőjével a jól ismert karikaturista és újságíró, Léphaft Pál beszélget.

A Szövegkovács különben két unokatestvér, egy újságíró, valamint egy korrektor összefogásából született meg 2012-ben. Farkas-Ráduly Melánia és Gergely Erika nyelvművelő tevékenységét három év múlva, 2015 szeptemberében MÚRE-díjjal jutalmazta a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete a Nagykárolyban szervezett szakmai találkozón.

Azóta több napi- és hetilapban, sőt rádióban is közölnek nyelvműveléssel kapcsolatos írásokat, hanganyagokat, a jövőben pedig további kiadványok megjelentetését tervezik – áll a Szövegkovács csapata tájékoztatójában.