2024. április 19., péntek

Támogatás az EU bővítési politikájára

Vajdasági küldöttség az Európai Régiók Közgyűlésén

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke és Damir Zobenica, a ház alelnöke Hollandiában részt vett az Európai Régiók Közgyűlésén (AER), amelyen a 2019. évi Európai Parlamenti választásokról szóló dokumentum tartalmáról döntöttek tegnap. A felhívásban az AER ajánlásokat fogalmazott meg a parlamenti választásokkal kapcsolatban.

A vajdasági delegáció javaslatára a dokumentum tartalmát a nyugat-balkáni országok európai uniós felzárkózásának a támogatásával bővítették.

Az elfogadott nyilatkozatban az AER felsorakoztatja a legfontosabb szempontokat, amelyek a régiókba vetett bizalom erősítésére, az erősebb kohéziós politikára, a környezetvédelem támogatására, valamint a kiegyensúlyozott, igazságos és demokratikus Európára vonatkoznak.

E kezdeményezés elfogadásának fontosságát hangsúlyozva Pásztor István elmondta, hogy a vajdasági parlament képviselői azzal a céllal vesznek részt az AER munkájában, hogy megragadják az együttműködés lehetőségét a többi régióval, és hogy a lehető legjobb fényben tüntessék fel Szerbiát az európai országok előtt. A tartományi parlament elnöke megköszönte az AER tagjainak az EU bővítési politikájának támogatását, és kiemelte, hogy az európai régiók partnersége rendkívül jelentős szerepet tölt be ebben a folyamatban.

– Az AER olyan intézmény, amely fontos szerepet játszik az Európai Unió további bővítési és kiépítési folyamatában, és felismerte, hogy mindebben kikerülhetetlen szereplőként van jelen e térség. Fontos számunkra, hogy az AER országaival történő együttműködés során bemutathassuk tartományunk és országunk kiváló lehetőségeit. Továbbra is megbízható és aktív partnerként fogunk részt venni a közös tevékenységek megvalósításában. E kezdeményezés elfogadásával fény derül arra is, hogy ez az európai szervezet komolyan veszi a Szerbia európai integrációs folyamatának felgyorsítása érdekében tett erőfeszítéseinket és az elhatározás jelentőségét – mondta Pásztor István.

Az ülés során két stratégiai pontot fogadtak el: az elnökség álláspontját az Európai Bizottság kohéziós politika 2020 utáni javaslatáról, valamint a társadalmi kihívások kezelésére vonatkozó regionális társadalmi innovációkról szóló tételt. E két dokumentum címzettjei olyan európai intézmények lesznek, amelyek a jövőbeli kohéziós és szociálpolitikai keretek kidolgozásában járnak el.

Az Európai Régiók Közgyűlése a régiók legnagyobb független hálózata Európában, 1985-ben hozták létre, és 35 ország régióit meg intézményeit tömöríti. Vajdaság 2002 óta az AER teljes jogú tagja. Ez alatt az idő alatt aktívan részt vett a különféle projektumok és programok létrehozásában és megvalósításában.