2024. április 24., szerda

Sigurna podrška manjinskim medijima

Na evropskoj konferenciji koja se bavi manjinskim medijima, održane su četiri panel diskusije. Prisutne je pozdravila Rozalija Ekres, direktor lista „Mađar So“, suorganizator konferencije. U svom govoru je istakla, da su Novi Sad, koji će 2021. biti evropski grad kulture i Evropski Kolegijum  izvanredne lokacije za konferenciju koja se bavi ovako važnim pitanjima.

-Izbor teme druge evropske medijske konferencije nije bio težak, jer je ova godina godina evropske kulturne baštine. Logično je bilo da će se baviti ovim temama, i time da li manjinski mediji spadaju u tu kategoriju. Mi na jedini mađarski dnevni list u Vojvodini „Mađar So“, gledamo kao na kulturnu ostavštinu, koji sledeće godine slavi 75. godišnjicu. Gledajući na naš položaj i uopšte na položaj manjinskih medija, treba da se kaže, da iza nas stoji čvrsta podrška. U slučaju lista „Mađar So“ i drugih manjinskih medija stoje osnivači, nacionalni saveti, koji su sigurna i kontiunirana podrška, tako da je naš rad osiguran. Kada kažemo kulturna ostavština, obično se pomisli na nešto statično. Međutim, u slučaju medija to znači stalni razvoj, zahteva stalnu interakciju između onih koji pripremaju i korisnika, što je u našem slučaju dato. Mislim da građani znaju da su manjinski mediji važan element kulture. Potpuno je jasno da je sačuvati identitet jedino moguće preko obrazovanja, kulture i informisanja, to jest, korišćenjem jezika i mislim da je to interes i mađarske zajednice - istakla je Rozalija Ekres.

Tokom panel diskusije je razmotren multikulturalizam i kulturna ostavština, samoregulacija manjinskih i lokalnih medija, teme u novinarstvu, zatim su prikazani rezultati evropskih manjinskih medijskih kuća, i dobili smo odgovor na pitanje kakav uticaj imaju manjinski jmediji na evropski integracioni proces. U razgovoru je učestvovala Nataša Heror, direktor ,,Media Pont“-a, Miodrag Bogić, scenarista, direktor ,,Magma Film“-a, Robert Čoban, direktor ,,Color medis Communications“ Vladimira Dorčova-Valtnerova, glavna urednica ,,Storytel“, Andor Deli, predstavnik u Evropskom Parlamentu, koji se uključio na konferenciju iz Brisela preko videa, kao i mnogi drugi.