2024. április 25., csütörtök

Könyvbarátoktól könyvbarátoknak

Most, amikor a világhálón rengeteg információ elérhető, és az irodalmi művek tömkelegét is olvashatjuk elektronikus formában, úgy tűnhet, hogy a könyvek háttérbe szorulnak.

Péntekig tart a leírt könyvek vására a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtárban (Sihelnik Ágnes felvétele)

Péntekig tart a leírt könyvek vására a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtárban (Sihelnik Ágnes felvétele)

Más vélemények szerint viszont az olvasás csak akkor igazi élmény, ha az ember kezébe foghatja a könyvet, lapozgathatja. Azoknak, akik a klasszikus olvasás hívei, remek lehetőséget biztosít az Önnek mennyit ér? címmel meghirdetett leírt könyvek vására Topolyán, a Juhász Erzsébet Könyvtárban. A padlásteremben berendezett könyvvásár november 14-én nyitotta meg kapuját, és november 23-ig tart nyitva a könyvtár munkaidejében.

Arról, hogy miként kerül egy könyv a leírt könyvek közé, a Juhász Erzsébet Könyvtár igazgatónőjét, Náray Évát kérdeztük.

– A könyvtárnak kötelessége az állomány selejtezése, amit folyamatosan végzünk. Ezenkívül tízévente kötelesek vagyunk úgynevezett revíziót készíteni, leltározni. Ez éppen erre az évre esett. Amit két leltár között kiselejtezünk, azok általában azok a könyvek, amik lapjaikra hullnak, és emiatt már nem adhatóak ki. Továbbá több kötetes könyvek, amelyeknek egyik kötete az évek során elkallódott. Kiselejtezésre kerülnek azok a könyvek is, amelyek éveken keresztül házi olvasmányok voltak egy ideig, de már nem azok. Persze, néhányat megtartunk ezek közül, de a többit kiselejtezzük. Ilyenkor kerülnek kiselejtezésre az idejét múlt kiadványok is, mint például a kispolszki javítása, vagy a hatvanas években kiadott mosógép javításáról szóló kézikönyv. Amik a leggyorsabban idejét múlttá válnak, azok az informatikai kiadványok. Teljesen azonban semmit sem selejtezünk ki, egy-két példányt általában megtartunk. Ezen kívül vannak még a könyvajándékok, mivel előfordul, hogy magánszemélyek a saját könyvtáruk egy részét, vagy akár az egészet is felajánlják könyvtárunk részére. Ezek közül mi kiválogatjuk azokat, amikre szükségünk van, a többit pedig a leírt könyvek vásárán értékesítjük – mondta Náray Éva, majd azt is elárulta, hogy a könyvvásárok alkalmával befolyt összeget új kiadványok vásárlására fordítják. A könyvvásár után megmaradt könyveket ismételten átválogatják, és amiről úgy gondolják, hogy még gazdára lelhet, azt bedobozolják, és jövőre ismét felkínálják majd a könyvvásáron. A többit viszont régi papírként eladják, vagy pedig felajánlják óvodáknak, iskoláknak, olyan intézményeknek, amelyek régi papírt gyűjtenek.

Péntekig még kedvükre válogathatnak a könyvbarátok, akik ily módon nagyon kedvező áron juthatnak hozzá a kincset rejtő kötetekhez.