2024. április 19., péntek
MAGYARKANIZSA KÖZSÉG

Változnak az árak

A Magyarkanizsai Községi Tanács társadalmi vitát hirdetett november 15-én az ingatlanok 2019. évi négyzetméterenkénti átlagárának rendelettervezetéről, amelynek tárgya: rendelettervezet a megfelelő ingatlanoknak helyet adó övezetben az ingatlanok négyzetméterenkénti átlagárának magyarkanizsai községi vagyonadó kivetéséhez szükséges megállapításáról.

November 23-áig tart a nyilvános közvita, amelynek összegzése a városházán lesz 10 órától. A részleteket Kasza Attila, a közigazgatási és közös ügyi főosztály vezetője mondta el.

– A vagyonadóról szóló törvény rendelkezéseivel összhangban a helyi önkormányzatok területén található övezetekre felosztott ingatlanok átlagárát mindegyik helyi önkormányzat saját illetékes osztálya állapítja meg. A törvény úgy rendelkezik, hogy a vagyonadó alapjának megállapítása érdekében az ingatlanokat az alábbiak szerint ingatlancsoportokba kell besorolni: építési terület, mezőgazdasági terület, erdőterület, lakás, lakóház, üzleti épületek és területek, valamint garázsok. A fentieknek megfelelően az adóhivatal a községi közigazgatási hivatal helyi adóigazgatásának elküldte fajtákra osztva, illetve ingatlanfajtákra a négyzetméterenkénti átlagárak adatait a 2019-es évre. Egy-egy ingatlancsoportnál, például a lakásoknál, illetve lakóházak esetében a vagyonadó jelentősen alacsonyabb lesz, viszont a mezőgazdasági területnél némi növekedés várható, mivel az adóhivatal Magyarkanizsa község területére 110 dináros átlagárat állapított meg, eltekintve a mezőgazdasági terület minőségi osztályától. A határozati javaslattal az adóhivatal adataira támaszkodva 2019-es évi magyarkanizsai községi vagyonadó kivetéséhez megállapította a megfelelő ingatlancsoportokat, négyzetméterenkénti átlagárakat az 1., a 2. és a 3. adóövezetben. A helyi önkormányzat finanszírozásáról szóló törvény rendelkezései alapján ezt a rendeletjavaslatunkat közvitára is bocsátottuk, amely folyamatban van. A törvény a helyi önkormányzati egységet kötelezi, hogy a mindenkori folyó évi november 30-áig jelenítse meg az önkormányzat hivatalos lapjában és hivatalos honlapján az erre vonatkozó adatokat – hangsúlyozta Kasza Attila, hozzátéve, Magyarkanizsa község hivatalos lapjában és a www.kanjiza.rs honlapon mindez teljes részletességében meg is tekinthető.