2024. március 29., péntek

Jövőre megújulhat az udvar, a sportpályák és a tornaterem

Moholon az általános iskolában konyhát és ebédlőt szeretnének építeni, valamint lecserélnék a központi fűtés rendszerét

A moholi Novak Radonić Általános Iskolában várhatóan jövő tavaszra állami támogatásból felújítják az udvart, a szabadtéri kézilabda- és a kosárlabdapályát, valamint a távolugrópályát, illetve teljes renoválás vár a tornateremre is. Emellett tervezik az iskola elöregedett központifűtés-rendszerének cseréjét, valamint konyha és ebédlő kiépítését. Rade Radulaški iskolaigazgató elmondta, hogy mindhárom projektum hordozója Ada község önkormányzata, amely állami forrásból kívánja finanszírozni a munkálatokat. Az iskolaigazgató beszámolt még a diáklétszámról, a karácsonyi rendezvényekről és más oktatással kapcsolatos projektumokról is.

Rade Radulaški (balról) az iskolakezdőkkel a tanévnyitón (Csincsik Zsolt felvétele)

Rade Radulaški (balról) az iskolakezdőkkel a tanévnyitón (Csincsik Zsolt felvétele)

A Novak Radonić iskolában a 2018/19-es tanévben huszonöt tagozaton összesen 397 diák tanul. Ezek közül egy-egy esti és speciális tagozat, tudtuk meg Rade Radulaški iskolaigazgatótól. Szeptemberben 49 elsős kisdiák kezdte meg a tanulmányait az iskolában két magyar és egy szerb tannyelvű osztályban. Mindegyik elsős tagozaton 16-16 diák tanul, valamint 1 iskolakezdő került a speciális tagozatra. Az iskolaigazgató bejelentette, hogy a diákok már készülnek a karácsonyi ünnepkörre, amely alkalmából december 20-án délután karácsonyi vásárt tartanak az alsósok közreműködésével, majd december 21-én karácsonyi ünnepséget az összes tanuló részvételével. A karácsonyi vásárt tizenhárom alsós osztály részvételével tartják meg a sportcsarnokban, ahol minden osztály a saját standján mutatja be az általuk elkészített ajándéktárgyakat, amelyeket a szülők megtekinthetnek és megvásárolhatnak. Rade Radulaški elmondta, hogy az iskola három jelentős projektum megvalósítását tervezi közösen Ada község önkormányzatával, amely a projektumok hordozója.

Az elsős diákokat fogadják a moholi iskolában (Csincsik Zsolt felvétele)

Az elsős diákokat fogadják a moholi iskolában (Csincsik Zsolt felvétele)

– Az első projektum magában foglalja a sportpályák és az iskolaudvar felújítását. A tervben szerepel a teljes infrastruktúra, a szennyvízcsatorna, a gáz- és vízvezeték megújítása, valamint behaton térkővel borítanák be az udvart. Felújítanák a kézilabda- és a kosárlabdapályát, valamint a távolugrópályát, amely rugalmas műanyagból készülne el. Emellett teljes egészében felújítanánk a régi tornatermet is. Az udvar rendbetétele mellett tervben van a parkoló kialakítása a sportcsarnoknál és a tornateremnél. Ha minden rendben lesz, akkor már tavaszra megkezdődhetnek a munkálatok. A beruházást az állami befektetési kormányiroda finanszírozza – magyarázta az iskolaigazgató. Az év elején elkészült a projektumterv a konyha és az ebédlő kiépítésére, amelyet hozzáépítenének az iskolaépülethez. Az iskolában egyelőre nincs konyha és ebédlő, amire a napközis diákok miatt nagy szükség lenne.

– Bár az iskolában működik a napközi, azt a Duga civil szervezet bonyolítja le. Sok gyerek jár napközibe, ezért szeretnénk megvalósítani a beruházást, hiszen van hozzá terület, és elkészült a projektumterv is. A központi fűtés rendszerének cseréjére vonatkozik a harmadik projektumterv, amely szintén az év elején készült el. A takarékos használat miatt fontos lenne lecserélni az elhasználódott fűtési rendszert, amire várhatóan jövőre kerülhet sor. A zenede elköltözésével a tetőtérben felszabadult három tanterem, amelyekben az önkormányzat segítségével felújítottuk a világítást, továbbá fehér táblákat és projektorokat szereltünk fel. Kérésünkre az elmúlt két hónapban tíz községi vállalat és vállalkozó támogatta az iskolát pénzadományokkal, amit a fehér tábla és más oktatási segédeszközök vásárlására fordítottunk – közölte Rade Radulaški, a moholi Novak Radonić Általános Iskola igazgatója.