2024. március 29., péntek

Van mire építkezni

Iskolanap és játszótéravató volt Tordán

Iskolanapot ünnepeltek ma a tordai Ady Endre Általános Iskolában és felavatták az iskolaépület keretében működő óvodának a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében létrehozott új játszóterét. Az eseményen jelen volt Snežana Oluški Vlačić bánáti tanfelügyelő is.

Új játszóteret kaptak a legkisebb tordaiak (Fotó: Kecskés István)

Új játszóteret kaptak a legkisebb tordaiak (Fotó: Kecskés István)

A magyar kormány támogatásának köszönhetően felújították a tordai óvoda épületét. Kicserélték a nyílászárókat, magyar jellegű játéksarkot kaptak a gyerekek. Új játszóteret is építettek, amelyet közösen avatott fel Nataša Janješ, a bégaszentgyörgyi Iskoláskor Előtti Intézmény igazgatója és Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke.

– Két csoportszobát is sikerült felújítanunk az elmúlt időszakban, amelyben, most már elmondhatjuk, hogy egy váltásban együtt játszhatnak az óvodások az iskolásokkal a délelőtti órákban. Ma pedig átadásra került az EU-konform játszótér, amely a gyermekek örömére az elkövetkezendő időszakban a rendelkezésükre áll. Mivel kulcsfontosságú, hogy a mozgás a mindennapi életben, az óvodai életben, az iskolai életben jelen legyen – mondta Jerasz Anikó.

A tordai óvónők is részt vehettek azon a továbbképzésen, amely a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében valósult meg. Két óvónő húsz óvodással foglalkozik.

– Örömmel számolhatok be arról, hogy még ebben az iskolaévben is két csoportot tudtunk nyitni. Még mindig megmaradt a gyerekek száma. Habár nem olyan tömegesek a csoportok, mert sajnos csökken a gyerekek száma, még mindig két csoporttal foglalkozunk. Örülök, hogy részt vehettem egy ilyen gyönyörű beruházában, amit kaptunk. Ez a gyerekeknek jelent legtöbbet, de nekünk is – mondta Pálinkás Erzsébet óvónő.

A tordai iskola 25 éve a Banatsko Karađorđevó-i Nikola Tesla Általános Iskola kihelyezett tagozataként működik. Az iskolanapot mindig névadójuk, Ady Endre születése napján tartják.

– Az idei iskolaévben 111 diákja van a tordai Ady Endre kihelyezett tagozatának. A tanítás magyar nyelven folyik, elsőtől nyolcadik osztályig. Ezenkívül elsőtől negyedik osztályig egy kombinált tagozatunk is van. Holnap van Ady Endre születésnapja. Ezért ma az iskola napját ünnepeljük – mondta Kovács Zsuzsanna tagozatvezető.

Minden település számára egyik legfontosabb intézmény az iskola. A tordai helyi közösség is a lehetőségeihez mérten igyekezett segíteni nemcsak az iskolát, hanem az óvodát is.

– Fontos számunkra az, hogy a gyerekek itt tudjanak tanulni, itt tudjanak óvodába járni, ne menjenek már el a szülőkkel kis korukban. Bizakodó vagyok. Jelenleg is mintegy 120 tanulója van az iskolának, mintegy húszan járnak az óvodai nevelésre. Ezt azt jelenti, hogy a faluban van még gyerek. Van miért és mire is építkezni – hallottuk Dobai Jánostól, Torda helyi közösségének elnökétől.

A tordai fiatalok többsége az elemi iskola után folytatja tanulmányait. Tanulóik eljutnak szinte minden nagyobb vajdasági városba és megállják a helyüket.