2024. április 20., szombat

Az ENSZ tervezett migrációs csomagja megfelel Németország nemzeti érdekének

Angela Merkel német kancellár szerint az ENSZ tervezett globális migrációs csomagja és menekültügyi megállapodása megfelel Németország nemzeti érdekének.

Angela Merkel (Fotó: Beta/AP)

Angela Merkel (Fotó: Beta/AP)

A kormányfő szerdán a szövetségi parlament (Bundestag) költségvetési vitájában kiemelte: a két különálló megállapodásról folytatott tárgyalásokon hangsúlyt helyeztek arra, hogy érintetlen maradjon a nemzeti szuverenitás és a törvényalkotás, és mindenütt javuljanak a menekültek és a gazdasági bevándorlók életfeltételei, mert ezt parancsolja a német nemzeti érdek.
Német nemzeti érdek, hogy az egész világon megfelelő feltételek jöjjenek létre a menekültügyi és a munkavállalási migráció területén, mert ha az emberek úgy érzik, hogy csak néhány országban jók a körülmények, akkor az életük kockáztatásával is elindulnak ezen országok felé.
Ezért "azt akarjuk, hogy ha Katarban stadionokat építenek, akkor megfelelően bánjanak a munkásokkal, ne zsákmányolják ki őket, és ne legyen gyerekmunka, és sok minden egyéb se legyen a világon, amiről szerencsére nekünk (Németországban) fogalmunk sincsen" - fejtette ki Angela Merkel.
Éppen ezt célozza a két csomag, amelyek megalkotása "helyes próbálkozás arra, hogy globális problémákat nemzetközi szinten, együtt oldjunk meg", ezért helyesen döntött az ENSZ Közgyűlése 2016-ban, amikor megindította a tárgyalásokat a migrációs megállapodásról és a menekültekről szóló megállapodásról - hangsúlyozta a német kancellár.
Hozzátette: helyes döntés az is, hogy Németország most elfogadja a migrációs megállapodást, "amely egyébként nem teremt jogi kötelezettségeket, és nem is kell aláírni".
Mint mondta, "nem hazafiság, hanem a nacionalizmus legtisztább formája, amikor valaki azt gondolja, hogy mindent megold egyedül, és nem kell másokkal foglalkoznia, hiszen a hazafiság az, amikor a német érdek mellett más érdekeket is figyelembe veszünk", és kölcsönösen előnyös, "win-win helyzetet teremtünk".
Kiemelte: a munkavállalás szabadsága az Európai Unión belül éppen "a legális migráció egyik olyan formája, amelyet rögzít a globális migrációs paktum". A legális migráció ezen formája "az Európai Unió egyik vívmánya", amely "jólétet hozott nekünk, és nemcsak Németországnak, hanem más országoknak is" - mondta Angela Merkel.