2024. április 24., szerda

Svájc késlelteti döntését az ENSZ migrációs csomagjáról

A svájci kormány szerdán bejelentette, hogy nem vesz részt a decemberben esedékes marrákesi csúcstalálkozón, ahol elfogadják az ENSZ migrációs csomagját, mert meg akarja várni az aláírással a megállapodás nemzeti parlamenti vitáját.

Bern ugyanakkor megismételte, hogy megítélése szerint a csomag összhangban áll az ország érdekeivel.

A Svájcot kormányzó Szövetségi Tanács már októberben azt mondta, hogy az egyezmény elfogadására készül, de a törvénynek megfelelően a parlament elé bocsátja a dokumentumot konzultációra.

A nem kötelező érvényű megállapodás több országból ellenérzéseket váltott ki. Mások mellett az Egyesült Államok, Magyarország, Ausztria, Izrael és Lengyelország is jelezte, hogy nem fogják támogatni.

Tavalyelőtt a világszervezet 193 tagja elfogadott egy közös nyilatkozatot, amelynek következményeként 2018 júliusában végleges formát öltött a migrációs csomag. A megállapodás deklarált célja a bevándorlás biztonságossá és legálissá tétele. Olyan kérdésekkel foglalkozik, mint a bevándorlók védelme, integrálásuk a fogadó országukba, illetve a saját országukba való visszajuttatásuk. A dokumentumot a tervek szerint december elején, a marrákesi csúcstalálkozón fogadják el.