2024. április 25., csütörtök

A vámilletékek felborzolták a kedélyeket

Ülésezett a Nemzetbiztonsági Tanács

Pristina azon intézkedését követően, mellyel 100 százalékkal növelte a Szerbiából érkező árura vonatkozó vámilletéket, Belgrádban összehívták a Nemzetbiztonsági Tanács ülését.

A testület gyűlését követően Aleksandar Vučić államfő kijelentette, hogy Koszovó lényegében egy olyan döntést hozott, amellyel teljes egészében ellehetetlenítik az áruforgalmat Szerbiával. Hozzátette: Belgrád nem tervezi hasonló intézkedés foganatosítását, mivel az efféle intézkedéseket nem lehet sem civilizált, sem ésszerű döntéseknek nevezni.

Szerbia továbbra is megbízható partner szeretne lenni a Pristinával folytatott tárgyalások során. Aláhúzta, az illetékes állami szervek teljes készültségben lesznek majd.

Teljesen váratlannak nevezte a koszovói szervek intézkedését, mert a két fél között zajló tárgyalások során éppen az illetékek eltörléséről szóló határozatot készítették elő.

Bebizonyosodott, hogy Pristina részéről nem számíthatunk racionális lépésekre - közölte Vučić. Az államelnök arra kérte az albán felet, hogy semmisítse meg az új vámilletékekről szóló döntését, bejelentette továbbá, hogy holnap 13 órakor találkozni fog a koszovói szerbek képviselőivel, mivel az Ibar folyótól északra és délre is felzaklatta a lakosságot Pristina legújabb húzása.