2024. március 29., péntek

„Koalícióban erősebbek vagyunk”

Előrehozott helyhatósági választások lesznek Kúlán, a VMSZ a haladókkal indít közös listát
Valka Károly (Ótos András felvétele)

Valka Károly (Ótos András felvétele)

Előrehozott helyhatósági választásokat tartanak Kúlán december 16-án. A Vajdasági Magyar Szövetség úgy döntött, hogy – egyébként első alkalommal – a Szerb Haladó Párttal koalícióban indul a megmérettetésen. Valka Károly, a VMSZ kúlai körzeti elnöke lapunknak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, a koalíciós lista az Aleksandar Vučić – Mert szeretjük Kúlát nevet viseli majd, s a párt elnöksége úgy vélte, képviselőik együttesen jobb eredményeket érnek el a választásokon, erősíteni tudják majd a választások utáni pozícióikat.

– Bízom benne, hogy sikeresek leszünk, s hogy a voksolás után is megfelelő képviselettel rendelkezik majd az itteni magyarság a képviselő-testületben. A kampányt nem az ígéretek halmozására alapozzuk. Én úgy gondolom, nem kell sok mindent ígérnünk, az is elég, ha felmutatjuk, hogyan teljesítettünk az elmúlt időszakban, s meggyőzzük a polgárokat, hogy továbbra is ilyen munkát akarunk folytatni – húzta alá Valka.

A helyi VMSZ-ben a jövőben is kulcskérdésként tekintenek a magyar nyelvű oktatás megtartására.

– Meg szeretnénk tartani Kúlán a magyar nyelvű oktatást, az erre lehetőséget adó egyetlen iskolában. Emellett a kultúrára és a hagyományápolásra is figyelmet fordítunk, ahogyan eddig is tettük. A katolikus templom, a Népkör épülete felújításának a befejezése is prioritást jelent a számunkra. Nagyon fontosnak tartjuk azt is, hogy folyamatosan új munkahelyek nyíljanak a községben, itthon kell tartanunk azokat az embereket, akik még itthon vannak, s abban is bíznunk kell, hogy az új munkalehetőségekkel, a Prosperitati Alapítvány pályázataival, de egyéb lehetőségek kihasználásával azt is el tudjuk belátható időn belül érni, hogy a korábban külföldre távozott magyarok közül sokan a hazatérés mellett döntsenek – összegezte a célokat Valka Károly.