2024. március 28., csütörtök

Egy dacos kis büszke állam sikere

Koszovónak nem sikerült tagságot nyernie az Interpolban

Dugába dőlt Pristina minden igyekezete: nem veszik fel Koszovót a Bűnügyi Rendőrség Nemzetközi Szervezetébe, ismertebb nevén az Interpolba. A szervezet 87. közgyűlésén a tervezett napirend szerint szavaztak tegnap Koszovó felvételéről, és a Szerbiai Rádió és Televízió információi szerint a szavazás folyamatának második, utolsó fordulójában 68 állam adta le voksát Koszovó felvétele mellett, 51-en ellene szavaztak, 16-an pedig tartózkodtak. A csatlakozás jóváhagyásához kétharmados többségre lett volna szükség. Már a voksolás első köre sem hozott sikert Koszovónak, abban ugyanis 78-an szavaztak igennel, 56-an nemmel, 22-en pedig tartózkodtak.

Az első kör után szünetet rendeltek el, ami miatt tiltakozott Nebojša Stefanović belügyi tárcavezető. A miniszter szerint nem áll összhangban az Interpol közgyűlésének ügyrendjével az, hogy egy szavazás sikertelensége esetén „gondolkodási időt” adnak a tagállamoknak, és megkísérlik befolyásolni azokat az országokat, amelyek nemtetszésüket nyilvánították ki a javaslattal kapcsolatosan. A helyszínen, Dubajban tartózkodó szerb képviselők arról számoltak be, hogy az elrendelt intermezzóban erőteljes nyomásgyakorlás vette kezdetét, megkísérelték eltávolítani a teremből azoknak az országoknak a küldötteit, amelyek nem támogatták Koszovó felvételét. Egyrészt győzködték őket az igennel voksolók, másrészt el akarták érni, hogy minél több ellene szavazó maradjon távol a véleménynyilvánítás következő fordulójában – efféle eszközökkel kísérelték meg szavatolni a kétharmados többséget Pristina felvétele mellett, ezt állították szerb források. Stefanović a Twitteren közzétett bejegyzésében ismertette a szavazást követően: Szerbia győzött. Nyilatkozatában később azt mondta, nem a lobbizás számít, hanem a nemzetközi jog. Nagy vizsga volt a tegnapi az Interpol számára – értékelte.

Aleksandar Vučić: Szerbia sikerrel vette az akadályokat, eredményt tudott felmutatni a világ legnagyobbnak és legerősebbnek számító országaival szemben (Fotó: Beta)

Aleksandar Vučić: Szerbia sikerrel vette az akadályokat, eredményt tudott felmutatni a világ legnagyobbnak és legerősebbnek számító országaival szemben (Fotó: Beta)

Aleksandar Vučić államfő a Belgrádban összehívott sajtótájékoztatón a hírre úgy reagált, hogy az Interpol szavazásán egy dacos kis büszke állam sikerét láthattuk, ugyanakkor arra intett mindenkit, hogy ne vigye túlzásba az ünneplést, s hogy a sikert nem tekinti megfelelő oknak ahhoz, hogy bárki is gyalázza Pristinát. Nincs helye semmilyen eufóriának – említette meg az államelnök, majd hozzátette, ennek a büszke, dacos országnak nem szabad a dacra alapoznia a jövőjét, hanem továbbra is – összhangban a nemzetközi normákkal és körülményekkel –  a kompromisszumos megoldást kell kutatnia megállás nélkül. Szerbia már a szavazás előtt jó eredményre számított – fogalmazott Vučić, de a végleges eredmények még jobbak lettek annál, amit az államvezetőség remélt. Véleménye szerint már a szavazás első fordulójában kiviláglott, hogy Koszovó nagyon messze van a kétharmad elérésétől. Paraguay az egyetlen olyan állam, melynek esetében Szerbia tartózkodó álláspontot várt, végül mégis igennel szavazott.

ÚJ BARÁTOKRA TETTÜNK SZERT

Vučić köszönetet mondott minden olyan országnak, amelyik ellenezte a déli tartomány felvételét az Interpolba. Azt mondta, ezentúl Belgrád még jobb kapcsolatokat, baráti viszonyt kíván építeni ezekkel az államokkal. Büszkeséggel tölti el, hogy egy olyan nemzetközi viszonylatban hatalommal nem rendelkező kis állam, mint Szerbia, sikerrel vette az akadályokat, eredményt tudott felmutatni a világ legnagyobbnak és legerősebbnek számító országaival szemben, meg tudta mutatni, mennyire fontos érték a szuverenitás, a függetlenség, a szabadság. Hozzátette: továbbra is a megállapodást kívánja keresni Pristinával, nem szabad megalázni Koszovót a számára rossz eredmény miatt, kérni fogja az ottani vezetőséget, hogy oldja fel a szerb árucikkekre kirótt kereskedelmi vámilletéket.

„ÉN NEM LESZEK VISSZAFOGOTT”

A külügyminiszter nem volt olyan visszafogott a nyilatkozatában, mint az államelnök. Ivica Dačić közölte, őt nem kötelezi semmi arra, hogy tartózkodó hangot üssön meg, igenis ki kell mondani, hogy ez a szerb nép és a szerb állam óriási győzelme. Még Ausztria segítsége sem volt elegendő ahhoz, hogy Koszovó sikerre vigye Dubajban a próbálkozását – tette hozzá. Véleménye szerint arra kellett ma rájönnie Pristinának, hogy semmit sem lehet erőszakkal másokra rákényszeríteni, továbbá semmit sem lehet elérni Szerbia támogatása és beleegyezése nélkül.

– Harminchat szavazat hiányzott ahhoz, hogy felvegyék az Interpolba Koszovót. Én már régen megmondtam nekik, hogy ne is próbálkozzanak, csak meg fogják szégyeníteni magukat. Én megmondtam, mi lesz, most a pristinai politikusok dolga, hogy tisztára mossák magukat a népük előtt – fogalmazott nyilatkozatában a szerb diplomácia vezetője.

A DOLGOK NEM ÍGY MŰKÖDNEK

Úgy vélekedett, Pristina most még egy leckét kapott: mindent erőszakkal próbálnak elérni, de mindenütt kudarcot vallanak, kezdve az UNESCO-tagság megpályázásától egészen a legújabb fejezetig, az Interpol-szavazásig.

– Azt hiszik, elegendő a sikerhez az, hogy pár nagyhatalmat megnyernek maguknak, amelyek aztán szétküldik a leveleiket minden országnak, s máris mindenki úgy tesz, ahogy elképzelték. Ez nem így működik, újra be tudtuk bizonyítani – értékelte a történteket Dačić.

Maga is kifogásolta, hogy szünetet rendeltek el. Minek a szünet és minek két szavazás – tette fel a kérdést –, hacsak nem azért kell, hogy további időt nyerjenek – adta meg maga a választ is. Sebastian Kurz osztrák kancellár támogatása sem jött be: amilyen szövetségeseket választottak maguknak, úgy is jártak végül – állapította meg Dačić.

CSALÓDOTTSÁG ÉS ÜNNEPLÉS

Az Egyesült Államok kiábrándult a szavazás végeredménye láttán – jelentette ki Kyle Scott amerikai belgrádi nagykövet. Gratulált Szerbiának a sikerhez, elismerte, hogy egy jelentős diplomáciai győzelemről van szó, Szerbiának sikerült megnyernie jelentős számú országot.

Az első pristinai reakciók Belgrádot vádolták meg a belépési kísérlet sikertelensége miatt. Hashim Thaçi koszovói elnök azt mondta, hogy mindezzel a bűnözés és a korrupció nyert, ezáltal pedig Pristina és Belgrád mindkettő vesztesnek számít. Behgjet Pacolli koszovói külügyminiszter kifejtette, Pristina nagyon sokat megtett azért, hogy felvegyék a bűnügyi rendőrség szervezetébe, mégsem járhatott sikerrel, mert Belgrád folyamatosan fegyverek nélküli diplomáciai háborút folytatott ellene. Az ő véleménye szerint sincsenek győztesei a történetnek, csupán vesztesei. Azt mondta, hogy a jelenlegi erőviszonyok között lehetetlen volt kétharmados többséget szavatolni. Arra szólította fel a koszovói pártokat, hogy legközelebb egységben harcoljanak, nem csüggedhet most senki sem az eredmények miatt.

Kosovska Mitrovica közben ünnepelt. A szavazás végeredményének közlését követően a város szerbek lakta részében többnyire sötétített ablaküvegű luxusjárművekből álló gépkocsisorok alakultak ki, szerb zászlókat lengettek utasaik, és szirénázva ünnepelték a szerbiai győzelmet.