2024. április 25., csütörtök

Egy új kezdet ünnepe

Aleksandar Vučić: Kúlán a hanyatlásról szólt az elmúlt három évtized, de már látni a fellendülés első jeleit – Átadták a Calzedonia új gyárát

Kezdetben százan, idővel összesen négyszázan kapnak munkát Kúlán, az ipari parkban megnyílt, alsóneműgyártó új üzemben, az olasz Calzedonia Csoport textilipari gyár Fiorano elnevezésű kúlai részlegében. A Calzedonia már tíz éve üzletel Szerbiában, 3500 munkást foglalkoztat, gyárait Vajdaság-szerte nyitotta meg, a mai szalagvágás immár az ötödik volt. Zomborban, Szabadkán, Rumán, Apatinban épültek eddigiek üzemek. A kúlai megnyitót hamarosan a hatodik, nagykikindai létesítménynek az átadása követi.

Dr. Sandro Veronesi: Ma már az alsóneműk gyártása sem olyan, mint régen, ezt is meghatározza a technológia fejlődése (Ótos András felvétele)

Dr. Sandro Veronesi: Ma már az alsóneműk gyártása sem olyan, mint régen, ezt is meghatározza a technológia fejlődése (Ótos András felvétele)

– Új ötleteink vannak, új termékeket szeretnénk készíteni itt, Kúlán. Arra törekedtünk, hogy a dolgozók számára is otthonos környezetet teremtsünk, a bentlakásra is lehetőséget adtunk azoknak, akik szívesen élnének az ipari zónában, nem szeretnének nap mint nap utazni. Ez az egyik küldetésünk: kapcsot szeretnénk alkotni a munkahely és a család között, de a munkakörnyezetet is olyanná kívánjuk formálni, hogy mindenki számára családias legyen. Itt egy lényegében egyszerű munka folyik, amely ugyanakkor emberközelinek is számít. Ma már az alsóneműk gyártása sem olyan, mint régen, ezt is meghatározza a technológia fejlődése. Az a célunk, hogy megerősítsük a jelenlétünket, és az eddiginél is versenyképesebbek legyünk a hazai és a külföldi piacon is. Mindezt azonban úgy kell elérnünk, hogy a gyárüzem közben egy szocializálódási lehetőségeket kínáló tér is legyen, ahova szívesen térnek vissza a foglalkoztatottak – jelentette ki a helyszínen elmondott beszédében dr. Sandro Veronesi, a Calzedonia Csoport vezetője.

Kúla valamikor valóságos ipari központnak számított, aztán „elértük” azt, hogy minden tönkremenjen, az elmúlt harminc év szinte teljesen a hanyatlásról szólt – nem csupán a gyárakat veszítettük el, hanem az embereket és a reményt is – jelentette ki Aleksandar Vučić államfő az üzemmegnyitón tartott beszédében. Hozzátette, most eljött az ideje annak, hogy új kezdetet ünnepeljünk, nem lehetetlen vállalkozás, hogy Kúla újra olyan fejlett város legyen, amilyen korábban is volt. Niš példáját említette, ahol ma már számos új cég működik, a befektetések folyamatosak, a bérek pedig 12-13 százalékkal magasabbak, mint Kúlán, noha csak néhány évvel ezelőtt e dél-szerbiai nagyvárosban is egészen más, lehangoló képet láthattunk, amikor a gazdaságot figyeltük. Vučić azt mondta, a jövő év elején egy német gyár alapkövét is lehelyezik Kúlán. Tisztában van azzal, hogy ez sem elég a térség gazdaságának fellendítéséhez, de el kell indulni annak útján, sok pénzt be kell fektetni a gazdasági felerősödésbe a kevésbé fejlett vajdasági önkormányzatok területén, Zichyfalvától egészen Bácsig.

A LEGJELENTŐSEBBEK KÖZÖTT

Az olasz beruházásnak köszönhetően több pénz lesz a községi és a tartományi büdzsében is – hívta fel a figyelmet Igor Mirović tartományi kormányfő. Elmondása szerint lényeges ténynek számít, hogy a Calzedonia eddig minden gyárát éppen Vajdaság területén nyitotta meg, és a következő is a tartományban lesz.

Aleksandar Vučić: A jövő év elején egy német gyár alapkövét is lehelyezik Kúlán (Ótos András felvétele)

Aleksandar Vučić: A jövő év elején egy német gyár alapkövét is lehelyezik Kúlán (Ótos András felvétele)

Arra, hogy az olasz és a szerb üzletemberek között nagyszerű kapcsolatok alakultak ki az évek során, Carlo Lo Cascio Olaszország belgrádi nagykövete hívta fel a figyelmet a megnyitón. Hozzátette: az eredmények arról tanúskodnak, hogy a két ország intézményei között is kiváló az együttműködés, a legújabb kúlai üzem is sikeres példája a kooperációnak. Emlékeztetett: az olasz cégek Szerbiában 25 ezer személyt foglalkoztatnak jelenleg, ennek köszönhetően a dél-európai állam a legjelentősebb szerbiai befektetők között van, s nem is szándékozik lemondani az előkelő pozícióról. Meggyőződésének adott hangot, hogy az itteni olasz beruházások az innováció és a fejlesztések szimbólumának számítanak, példaként a közelben megépített MK Fintel Wind szélerőművet hozta fel, melynek részvényeit már a tőzsdén is jegyzik.

LEHETNE JOBB IS...

Az államfő két kijelentés kapcsán vitatkozott csupán valamelyest a felszólalókkal. Vučić szerint az olasz beruházások értéke valóban magas országunkban, a foglalkoztatott 25 ezer személyről szóló adat is jelentős, de meggyőződése, hogy ennél sokkal magasabb számot is el lehetne érni, még szorosabb gazdasági együttműködéssel. Szerinte a varrógépekkel végzett munka nem is olyan egyszerű, ahogyan arról a Calzedonia vezetője beszélt, az ott dolgozó hölgyeknek kitartást és sok sikert kívánt, elsősorban azt, hogy elképzeléseik szerint tudjanak hozzájárulni a családi költségvetés bővítéséhez.