2024. március 29., péntek

Leárazások és szemfényvesztések

Néhol a teljes kínálatra, máshol csak egyes termékekre vonatkozik az árleszállítás

Holnap veszi kezdetét a Black Friday, vagyis a fekete péntek, amikor az üzletekben különféle árkedvezményekkel várják a vásárlókat, legyen szó bevásárlóközpontokról, turisztikai szolgáltatásokról vagy online kereskedésről.

Az akciók többségére még péntek előtt, már a hét folyamán rábukkanhattak az érdeklődők. A fekete péntek jelensége nálunk is egyre közkedveltebb, bár az eddigi tapasztalatok szerint sokkal kisebb az akciók mértéke, mint Amerikában, ahol a nagy áruházláncok ilyenkor éjszaka sem zárnak be, és 50–90 százalékos kedvezményeket adnak, de számos cég él a lehetőséggel és ezt a napot kihasználja a karácsonyi idény termékeinek a felfuttatására. Hiszen a fekete péntekre a hálaadást követő pénteken kerül sor, mely Amerikában egyben a karácsonyi nagybevásárlás kezdete is. Egyes források szerint ezt a napot Philadelphiában nevezték el így 1966-ban, amikor a karácsonyi bevásárlószezon hatalmas közlekedési dugókkal kezdődött. A fekete péntek eredetének másik magyarázata szerint a kereskedők könyvelésükben általában e nap környékén mennek át a veszteséges tartományból a nyereségesbe, így ilyenkor megtehetik, hogy a raktáron lévő árut kedvezményes áron adják el.

A kereskedőknek a nagy leárazás elsősorban a hatalmas reklám miatt éri meg. A legkedvezőbb árengedményeket az előző években a műszaki cikkek terén, a tévékészülékek, táblagépek, számítógépek és a különféle tartozékok esetében figyelhettük meg.

Azonban nem árt vigyázni, mivel a legtöbb üzlet ilyenkor hatalmas kedvezményeket ígér, de sok esetben előfordul, hogy a kijelölt napon még drágább a kínált termék, szolgáltatás, mint korábban.

A Tehnomanija már egy héttel ezelőtt bejelentette a kedvezményes áron kapható termékeit. Az idén 10–50 százalékos kedvezménnyel csalogatják a vásárlókat, de csupán a kiválasztott termékekre, amelyeknek listáját mindeddig nem tették közzé. A legnagyobb kedvezménnyel árult cikkek korlátozott mennyiségben kaphatók. Az üzlet a közösségi oldalán a számítógépeket, a tévékészülékeket és a táblagépeket emeli ki az akciós árakon kapható termékek közül.

A fiatalok körében közkedvelt H&M divatház az üzleteiben máris 50 százalékos kedvezménnyel kínálja termékeit, így holnap valószínűleg további árleszállítások várhatók. A hasonló ízlésvilágú New Yorker üzlet szintén 50 százalékos kedvezményekkel kezdte Black Week elnevezéssel a hetet, fekete pénteken pedig újabb meglepetések várják a vásárlókat az akciós árak terén.

Az IKEA üzletházban egész november folyamán olcsóbban kaphatóak bizonyos termékek, minden hét végén, péntektől vasárnapig, kedvezményes árak várják a vásárlókat. Az akciók különféle tematika szerint alakulnak, vagyis minden egyes hét végén a különféle színű termékek vehetők meg kedvezményes áron.

A Jysk boltjaiban néhány kiválasztott termék esetében az akciók mértéke elérheti akár a 70 százalékot is a holnapi nap folyamán.

Egy héttel ezelőtt nyílt meg Újvidéken a Promenada bevásárlóközpont, amely szintén számos meglepetéssel és különlegességgel készül a bevásárlási láz napjára. Reggel tíztől este tízig várja vásárlóit, azokat is, akik holnap nem tudnak ellátogatni a bevásárlóközpontba, hiszen a kedvezmények a hétvégén is aktuálisak lesznek.

A szintén újvidéki Mercator is igyekszik felzárkózni a fekete péntek előnyeinek kiaknázásában. Az LC Waikiki üzletben a 3+1 akció keretében a vásárolt tételek közül a legolcsóbb termék összegével fizethetnek kevesebbet a vásárlók. A Lindex alsónemű- és a Geox cipőboltokban a legtöbb termék húszszázalékos kedvezménnyel lesz kapható. Az újvidéki BIG bevásárlóközpontban szintén egész hétvégén akciós árakat kínálnak.

A csalók fekete pénteken is éberek

Az online kereskedők is rátelepedtek a fekete péntekre, az internetes üzletekben már napokkal, sőt sokszor hetekkel a hivatalos Black Friday nap előtt rendkívüli kedvezményekkel csábítják a vásárlókat.

Ügyelni kell azonban arra, hol vásárolunk, elsősorban akkor, ha az interneten keressük a kedvezményeket. Ne vásároljunk ismeretlen weboldalakon, sokan próbálkoznak ugyanis azzal, hogy nem létező online boltokkal vagy akár nem létező termékekkel próbálják kicsalni a vásárlók pénzét.

Akkor is fontos figyelnünk a biztonságra, ha online vásárolunk – csak olyan oldalon adjuk meg a bankkártyaszámunkat, amelyet ismerünk, megbízunk benne, és az oldal címe https-sel kezdődik. Ilyenkor ugyanis sok csaló hamis oldalakat gyárt, vagy e-mailben próbálja felhívni hihetetlen árajánlataira a figyelmet. Ha pedig az ismeretlen feladótól érkező e-mail linkjére kattintunk, könnyen a hekkerek áldozatává válhatunk – figyelmeztetnek a RiskIQ Cyber Biztonsági Vállalat munkatársai.