2024. március 29., péntek

Šta za tebe znači retro?

Bilo bi veoma teško sabrati koliko puta je do sada na Telepu u Mađarskom kulturnom centru „Petefi Šandor“ organizovan bal za omladinu. U petak je organozovan bal pod nazivom „Retro za mlade“. Bal smo obišli oko 11 sati uveče, kada je bilo prodato preko 400 ulaznica.

-Interesovanje je veliko, trudimo se da učinimo tradicionalni repertoar interesantnijim i svakom balu dajemo posebnu tematiku. Pitamo uvek goste za mišljenje i ideje. Ove večeri smo stavili akcenat na starije mađarske melodije. Zamolili smo grupu Branch da sviraju tu vrstu muzike - rekli su organizatori.

Na relaciji Kanjiža-Novi Sad je organizovan autobuski prevoz, mnogi su pristigli iz Čoke, Sente, Ade, Mola, Bačkog Petrovog Sela, Bečeja, Bačkog Petrovca, Temerina. Tradicionalni bal je podržala Fondacija Bethlen Gabor. Prisutne smo upitali, šta znači za njih reč retro?

Čaba Botka, jedan od organizatora: -Na polju muzike spadam u radikalnije tipove, retro za mene znači 60-e i 70-e godine prošlog veka, dok me u oblačenju ista reč asocira na 20-e godine. U Novom Sadu na jednom mestu su organizovali zabavu u stilu 20-ih. Učesnici su bili obučeni u tom stilu i muzika je bila takođe prikladna. Mi smo na našem Retro balu zamolili omladinu da se obuku u crno-belu odeću, pravili smo crno-bele fotografije i kokteli su bili prilagođeni.

Gabrijela Poljak iz Bačkog Gradišta: - Mene asocira na period od 40-e do 80-e u Americi. Lepo je videti mlade obučene u crno-belo, u elegantnom retro stilu. I muzika je stvorila takvu atmosferu. Najinteresntniji su kokteli, sa kakvima se još nisam susrela. Nisam ni znala da ima i tombole, i dobila sam jedno lepo saksijsko cveće.

Dajana Varga, Temerin: -Za mene retro znači 80-e godine i muziku iz tog doba. Volim i englesku i mađarsku muziku, bal je izvrstan, mogli bi ga češće organizovati. U Temerinu posećujem balove, dok sam u Novom Sadu prvi put i došla sam sa organizovanim prevozom. Dobro je društvo i upoznala sam se sa mnogo ljudi.

Atila Telđeši, Bečj: -Za mene retro znači šlagere 80-ih i 90-ih, kao što je ,,Chicago Reqiem“ ili ,,Vén Európa” od Mikoša Varge. Više mislim na mađarsku muziku, a u oblačenju jedna karirana košulja me momentalno podseti na retro. Bio sam više puta na ovom balu, jako mi se dopada, trebalo bi ga ćešće organizovati. Ozvučenje bi možda trebalo malo poboljšati na žurci - ne može da se razume tekst pesama. Inače je žurka savršena.