2024. április 24., szerda

A lila remény

A koraszülöttek világnapja alkalmából szombaton a belvárosban összejövetelt szervezett az újvidéki, Optimistik nevet viselő, koraszülött gyermekek szülői egyesülete, amely nagy erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy támogassa a koraszülés gondjában érintett személyeket.

Fotó: Fehér Ildikó

Fotó: Fehér Ildikó

Az eseményt Miloš Vučević polgármester és Mirjana Vasilić, az újvidéki képviselő-testület nemi egyenjogúsági bizottságának elnöke is támogatta. A szülők és a gyerekek mellett, az eseményen jelen voltak a Vajdasági Gyermek- és Ifjúsági Egészségvédelmi Intézet orvosai is, hiszen az ő munkájuk kulcsfontosságú. Az egybegyűltek délben lila lufikat engedtek szélnek, a szervezők pedig lila mézeskalácsokat és szórólapokat osztogattak a polgároknak, azzal a céllal, hogy felhívják figyelmüket a sokakat érintő témára. Az esti órákban a Péterváradi vár órája, a Szivárvány híd és a városháza is lila megvilágosításba burkolózott. Violeta Jovović, az Optimistik egyesület elnöke elmondta, a lila szín a koraszülöttek nemzetközi színe, hiszen ez a szín jelképezi a reményt, a hitet, a bátorítást és az együttérzést. − Fontos, hogy rámutassunk a probléma létezésére, de még fontosabb, hogy támogassuk az érintetteket. A koraszülés nagyon kockázatos, sokszor a gyerekek nem élik túl, vagy a későbbiekben komoly egészségügyi problémáik lesznek. Hatalmas harcot vívnak ők is, és a szüleik is. Mi, akik ezt mind átéltük, segítséget, de főképp lelki támogatást kívánunk nyújtani azoknak, akiket hasonló sorscsapás ért – mondta Violeta Jovović. Barlog Anasztászia zentai anyuka is szembesült a koraszüléssel.

− Kisfiam 26 hetes korában 750 grammal látta meg a napvilágot, utána három hónapig feküdt az inkubátorban. A legnagyobb gondot a tüdő fejletlensége okozta, amit csak ötéves korában nőtt ki, és most már teljesen egészséges gyermek. Az egyik anyuka, aki hasonló helyzetben volt, nagyon sokat segített, tanácsokkal látott el, biztatott. Ilyen helyzetben jó az, amikor valakinek elmondhatjuk panaszunkat, azok tudják leginkább megérteni mindezt, akik ugyanezt már átélték – vallotta Barlog Anasztászia. Az Optimistik egyesület tagjai a múlt hét folyamán meglátogatták az Újvidéki Gyermekkórház intenzív osztályán fekvő koraszülötteket. Szüleiket bátorították, és tanácsokkal látták el őket, felhíva a figyelmüket arra, hogy az egyesületben mindig nyílt ajtók fogadják őket.