2024. március 28., csütörtök

A szárnybontogatás évei

Az oktatási minisztérium új tervével összhangban kidolgozott programot jövő szeptemberben kezdik bevezetni az óvodákban, Újvidéken azonban már tavaly óta alkalmazzák a Tündér óvodában.

Dávid Csilla illusztrációja

Dávid Csilla illusztrációja

A Szárnybontogatás évei elnevezésű programnak az a lényege, hogy a gyermekek a szüleikkel és a pedagógusokkal együtt, közösen valósítják meg a tervet. A felnőttek olyan, kreatív projektumokat terveznek a kicsikkel, amelyekben több szerep jut a gyermekek ötleteinek, ezeket valósítják meg programrácsba szervezve, ami nagymértékben hozzájárul a kicsik készségeinek a fejlesztéséhez.

A Radosno detinjstvo Gyermekintézmény kereteiben működő Tündér óvodában az új elképzelést már 2017 márciusa óta alkalmazzák. A terv kidolgozásában részt vett Dijana Radulković, a Tündér óvoda pedagógusa is. A 021.rs hírportálnak elmondta, hogy az új program nagymértékben különbözik az eddigitől, elégedettek az eredményekkel. A legnagyobb újdonságot a projektumalapú tervezés jelenti, régebben az oktatók és a pedagógusok készítették ezt a tervet, amelyet csoportokban valósítottak meg. – Most fordítva működik az egész, először a gyermekek ötleteire összpontosítunk, megfigyeljük mivel foglalkoznak leginkább, milyen tárgyakkal játszanak, mi iránt érdeklődnek. Az oktató odafigyel ezekre a dolgokra, és ezzel összhangban alakul ki a projektum témája. Ezen a projektumon aztán több hétig dolgoznak a gyermekekkel, a kicsik kutató munkát végeznek, megpróbálnak egyedül minél több információt találni az adott dologról – magyarázta. Az új program szerint a gyermekek által tervezett, és a pedagógusokkal együtt megvalósított terveken kívül nem tanulnak mást, mert az új koncepció értelmében a projektumokban megtanult újdonságok a legfontosabbak. Hasonló információkat sajátítottak volna el a régebbi, klasszikus programok szerint is, csak nem saját kezdeményezésre. – Nagyon nagy a különbség a régi és az új program között, hiszen a gyermekek most motiváltak, ők irányítanak, ők kezdeményeznek, így sokkal jobban érdeklődnek az új információk iránt. Sokkal nagyobb hasznuk lesz az életben az új program szerint elsajátított tudásból, mint abból, amelyet a régi tanmód szerint sajátítanának el, beszédkészség, vagy matematika tanulása során. Az új program szerint a gyermekek mindent saját munkájukon keresztül sajátítanak el, saját maguk tapasztalják meg a dolgokat gyakorlatokon keresztül – magyarázta a Tündér óvoda pedagógusa.