2024. április 19., péntek

Készen áll a téli szolgálat

Jármű a kerékpárutak és a szűk utcák tisztítására (Fotó: Patyi Szilárd)

Jármű a kerékpárutak és a szűk utcák tisztítására (Fotó: Patyi Szilárd)

Ezen a héten téliesre fordult az időjárás, és az első hó is leesett városunkban. Kedden Predrag Radivojević, az Útgazdálkodási, Várostervezési és Útügyi Közvállalat igazgatója megtekintette az útkarbantartók téli szolgálatának körleteit Szabadkán. Először a Palics–Ludas Közvállalat téli szolgálatának körletét tekintette meg Palicson, a Hegedűs József utcában, majd az Extra-Auto Transport vállalat téli szolgálatát szemlélte meg a Subotica-trans Közvállalat állomáshelyén.

Járművek az extrém körülményekre (Fotó: Patyi Szilárd)

Járművek az extrém körülményekre (Fotó: Patyi Szilárd)

– Ebben az évben alkalmazkodunk az új törvényi előírásokhoz. Az egyik újdonság a téli szolgálat hosszának megváltozása. Eddig a téli szolgálat november 15-től március 15-éig tartott, most ez az időszak, a törvény szerint, november 1-én kezdődik és március 1-éig fog tartani. Ennek megfelelően az útkarbantartó kiírta a közbeszerzést, amelyet a verbászi Extra-Auto Transport vállalat nyert meg. Idén először fogják a vállalat gépei két állomáshelyről kiindulva elvégezni munkájukat. Az egyik állomáshelyről a várost fogják tisztítani, a másikról a peremvárosi kerületeket. Azzal a tervvel összhangban, amit az Útgazdálkodási, Várostervezési és Útügyi Közvállalat dolgozott ki, a peremvárosi kerületekben százhuszonhét utcát tisztítanak, míg a városban száztíz utcát. Emellett van még körülbelül százharmincnégyezer négyzetméter gyalogjárda és kerékpárút. Hozzá kell tenni, hogy a Palics Természetvédelmi Park téli karbantartását a Palics–Ludas Közvállalat fogja ellátni – nyilatkozta a szemle után a sajtónak Predrag Radivojević, és hozzátette, hogy a város költségvetéséből hatvanmillió dinár van előirányozva a téli szolgálat számára.

A nagyobb hómennyiség sem képez akadályt (Fotó: Patyi Szilárd)

A nagyobb hómennyiség sem képez akadályt (Fotó: Patyi Szilárd)

Milutin Perunović, az Extra-Auto Transport vállalat műszaki igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy körülbelül harminc járművük van Szabadkán, és külön gépeik vannak a kerékpárutak és szűk utcák, valamint a tanyák extrém körülmények közötti tisztítására. A téli szolgálatban ötven személy dolgozik, húszan a közterületeket fogják tisztítani, míg a többiek a járműveket kezelik majd. Milutin Perunović azt is elmondta, hogy az utakra ezer tonna só szórása van előirányozva, és reményét fejezte ki, hogy a tél folyamán sikeresen elvégzik a rájuk bízott feladatot.