2024. április 19., péntek

Sokba kerül Óbecsének az adai híd

A tartományi kormány összesen 60 millió dinárt követel egy vissza nem fizetett kölcsön miatt az óbecsei és törökbecsei önkormányzattól

A bíróság ítélete szerint az óbecsei önkormányzatnak 40 millió dinárt kell fizetnie a tartományi kormánynak egy olyan vissza nem fizetett kölcsön miatt, amit 2002-ben vett fel arra a hídra, amely végül nem is Óbecsénél, hanem Adánál épült meg – adta hírül tegnap a Bečejski mozaik című lap. Dragan Tošić polgármester holnap folytat tárgyalásokat a Tartományi Pénzügyi Titkárság képviselőivel arról, miként lehetne ezt a pénzt részletekben törleszteni.

A Gazdasági Fellebbviteli Bíróság januári jogerős ítélete szerint Óbecse és Törökbecse önkormányzatának azért kell összesen csaknem 60 millió dinárt visszafizetnie a Tartományi Pénzügyi Titkárságnak, mert nem fizették vissza a 2002-ben felvett 18 millió dináros hitelt. Erre a pénzre azért lett volna szükség, hogy a németországi XXXXVilshhofen városától ajándékba kapott hidat, amely Óbecsét és Törökbecsét kötötte volna össze, szét tudják szerelni és Óbecsére tudják szállítani. A híd azonban soha nem épült meg ezen a helyen, és 2004-ben Óbecse, Törökbecse, Ada és Csóka vezetői úgy állapodtak meg, hogy a híd e két utóbbi községet köti össze. A hidat, amely végül Ada és Padé között íveli át a Tiszát, 2010 végén adták át a forgalomnak. Ugyanebben az évben a Tartományi Pénzügyi Titkárság a vissza nem fizetett kölcsön miatt pert indított az óbecsei önkormányzat és az azóta megszűnt óbecsei Építésügyi Igazgatóság mint egyetemleges adós ellen – ebben az eljárásban hozott januárban ítéletet a Gazdasági Fellebbviteli Bíróság. Korábban az óbecsei önkormányzat Adán szerette volna behajtani ennek a tartozásnak az összegét, de akkoriban Bilicki Zoltán adai polgármester kijelentette: az említett önkormányzatok között 2004-ben született protokollmegállapodást nem követte semmilyen szerződéskötés, ezért az ügyben az egyetlen kötelező érvényű jogi irat az a kontraktus, amely a Tartományi Pénzügyi Titkárság és az óbecsei fél között jött létre 2002-ben.

Bár az óbecsei önkormányzat felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a másodfokú ítélet ellen, a Gazdasági Fellebbviteli Bíróság ítéletét végre kell hajtani, ennek megfelelően Óbecsének 40, Törökbecsének pedig 20 millió dinárt kell fizetnie a tartományi kormánynak. Dragan Tošić polgármester nyilatkozata szerint Óbecse perre ment Ada önkormányzatával, így most ismét a bíróságon áll, hogy sikerül-e egyszer behajtani Adán a most Óbecsére terhelt összeget.