2024. március 29., péntek
PÉTERRÉVE

A magyar állampolgárság érzelmi és egzisztenciális kérdés is lehet

Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának a munkatársai ma huszonegyedik alkalommal jártak Péterrévén, ahol ezúttal csaknem 60-an adták át állampolgársági kérelmüket. A faluban eddig mintegy 1900-an kértek magyar állampolgárságot a kihelyezett konzuli fogadónapokon.

Fehér Rózsa felvétele

Fehér Rózsa felvétele

Az eseményt ezúttal is a Vajdasági Magyar Szövetség péterrévei szervezete szervezte, és Kinka Erzsébet, a párt helyi szervezetének az elnöke szerint az érdeklődés továbbra sem lankad.

– A legtöbben mind a mai napig elsősorban érzelmi okokból, az erkölcsi rehabilitáció egyik formájaként élnek ezzel a lehetőséggel, de sokan vannak olyanok is, akik mások példáját követve egzisztenciális okokból, a külföldi munkavállalás reményében folyamodnak a magyar állampolgárságért. Sok péterrévei például ingázik, négy napot Szentesen dolgozik, majd hétvégére hazajön a családjához – mondta el érdeklődésünkre Kinka Erzsébet.

Dr. Szegedi Piroska szabadkai konzul arra hívta fel a figyelmet, hogy a májusi európai parlamenti választásokon való részvétel elengedhetetlen feltétele az, hogy a már regisztrált magyar állampolgárok egy módosító adatlap kitöltésével jelentsék be az esetleges név- vagy lakcímváltozást.