2024. április 20., szombat

A legjobbkor ért véget

Volt egy ötletem, miszerint Novak Đoković talán kicsit sajnálja, hogy éppen akkor ér véget az idény, amikor ő a legjobb formában van. Kiderült azonban, hogy a 32. évében járó világelső ereje nem határtalan: a pompás fél esztendő, amelyben nyolc rangos tornán hét döntőt játszott, s ebből négyet meg is nyert, majd visszaszerezte a ranglista első helyét, már-már a végső határokig felemésztette a testi képességeit, ebből adódóan pszichikailag is sebezhetővé vált.

Igen, láthattuk a nagyszerű meccseit Wimbledonban, Cincinnatiben, a US Openen és Sanghajban, viszont a párizsi teremtorna és az évzáró mestertorna döntője is bizonyította, hogy a nagy sorozatokat már nem tudja végigcsinálni, erős túlzás volt egyesek részéről a legyőzhetetlenségről és uralomról ódákat zengeni.

A Queen’s tornájától kezdve Đoković 7990 pontot gyűjtött, ami bőven több, mint amennyit bárki más a teljes idényben szerzett. Ebben a sorozatban 39 csatát vívott, 35-öt nyert meg, s csak négyet veszített el, ami csaknem 90 százalékos sikeresség. Ennél több nem követelhető meg, s Novak számára a lehető legjobbkor érkezett el a hathetes versenyszünet. Persze az ütőt legfeljebb néhány napra teszi le, az edzésekkel nem hagy fel, hogy a következő idény december 31-ei dohai rajtját egészségesen, felfrissülve és optimális erőnléti állapotban várja be. 2019 ugyanis egy új nagy kihívást hoz. A következő esztendő első felében alkalma adódik még inkább növelni a pontok számát, és nagy előnyt szerezni, amelyet azután a második részben, amikor már sok pontot véd, meg is kell, hogy őrizzen. Az is biztos, hogy jól átgondolja majd a versenynaptárt, hogy az egyes ciklusok után elegendő ideje legyen a feltöltődésre, esetleg ha 16-nál mégis több tornát vállal, valószínű, hogy abban lesz olyan is, mint az idei torontói, amelyet egy-két meccs után feláldoz, hogy időnap előtt ne dőljön ki. Ha szabad jósolni, ilyen lehetne 2019-ben az egyik salakos 1000-es mestertorna, mert a Roland Garros mégis fontosabb, és Cincinnati, hogy a US Open nehogy kárba vesszen.

Ha viszont arról elmélkedünk, hogy kik lehetnének jövőre a legveszélyesebb riválisai, nem jár messze a józan gondolkozástól, hogy vívhatna még néhány nagy csatát Nadallal és Federerrel, de sokkal inkább a feljövőben levő nemzedékre kell felkészülni, hisz 2018-ban Novak meccset veszített a koreai Csung, a görög Cicipasz, az orosz Hacsanov és végül Alexander Zverev ellen is. Ez utóbbi jövőre már a ranglista első helye tekintetében is veszélyt jelenthet, hisz csak 35 ponttal marad le már Federer és 1095-tel Nadal mögött. Mindennek tükrében az igazi teniszbarátokra nehéz hat hét vár a versenyszünet miatt, azután azonban, az Australian Opentől kezdve, az új idény igazi csemege lehetne.