2024. április 23., kedd

Brazil művész a zongoránál

A dél-amerikai João Elias játéka lenyűgözte a szabadkaiakat

A szabadkai Városháza dísztermébe szépszámú közönség volt kíváncsi kedd este a brazil zongoraművész, João Elias játékára. A dél-amerikai művész koncertje Cláudio Santoro brazil zeneszerző Preludes című művével indult. A zongorista játéka, a zenei hangok egysége egy egészen más dimenzióba repítette a szabadkai közönséget. A vastaps után egy újabb brazil szerző következett. Villa-Lobos Alma Brasileira (Brazil lélek) és Impressões Seresteiras (A vándorénekes impressziói) című szerzeményeinek hallatán a közönség betekintést nyerhetett a brazil népzene ihlette zongoraművek világába. A produkció után nem maradhatott el a vastaps. Az est második felében az európai közönség számára ismert dallamok csendültek fel. Alekszandr Szkrjabin orosz zeneszerző és zongorista 10. Opusából hallhattunk részleteket. Ahogy mondani szokás, a végére maradt a csattanó, mivel a dél-amerikai művész egyik kedvenc zeneszerzője Liszt Ferenc. Ezúttal a Mefisztó-keringő zengett a vitrázsos falak között. A végén, a közönség kedvéért a brazil zongorista még egyszer adott egy kis ízelítőt Villa-Lobos műveiből. Arra a kérdésre, hogy miként válogatta össze az esti repertoárját, azt válaszolta, hogy szeret olyasmit játszani, amit nem mindig hallhat egy-egy ország közönsége.

– A brazil zeneszerzők művein kívül nagyon kedvelem az orosz klasszikus zenét. A romantika korszakát tartom a legjobbnak, például Lisztet, Chopint és Rahmanyinov zenéjét. Közülük leginkább Lisztet szeretek játszani, ezért került bele a programomba – osztotta meg lapunkkal João Elias.

A brazil művész először járt Szabadkán. A koncerten használt zongora nagyon elnyerte a tetszését és szerinte könnyen lehet rajta játszani, viszont azt is elmondta, hogy soha életében nem fázott ennyire. Nagyon meglepődött, amikor a helyszínre ért, mivel nem számított rá, hogy Szerbiában ilyen hideg van.

A közönség elégedetten távozott a Városháza díszterméből. Szép estén voltunk túl, és még közel sincs vége. Az International Piano Fest következő fellépői Magyarországról érkeztek, hogy énekhangjukkal és zongorajátékkal lenyűgözzék Szabadka zeneszerető közönségét.