2024. április 25., csütörtök
BREXIT

Jóváhagyták a kiválási megállapodás tervezetét

Támogatásukról biztosították a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló megállapodás tervezetét az uniós tagállamok szakminiszterei. Gernot Blümel, az EU soros elnökségét betöltő Ausztria képviselője a brüsszeli tanácsülést követően közölte, van esély a brit kilépési folyamat első szakaszának lezárására.

Michel Barnier (jobbról) Simon Coveney ír külügyminiszter gratulációit fogadja a tegnapi brüsszeli tanácsülést követően (AP/Beta)

Michel Barnier (jobbról) Simon Coveney ír külügyminiszter gratulációit fogadja a tegnapi brüsszeli tanácsülést követően (AP/Beta)

„Örülök, hogy a miniszterek támogatásukról biztosították az egész csomagot. Döntő pillanathoz értünk – mondta Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyaló, aki szerint a technikai szinten múlt héten elfogadott tervezet tisztességes és kiegyensúlyozott.

A dokumentumban üresen hagyták az Egyesült Királyság távozását követő átmeneti időszak lehetséges meghosszabbításának legvégső dátumát, de remélhetően erről még a vasárnapi rendkívüli uniós csúcstalálkozót megelőzően sikerül egyezségre jutni.

Barnier nemrég felvetette az átmeneti időszak 2022. december 31-éig tartó meghosszabbításának lehetőségét, ám az ezt firtató kérdésekre tegnap nem kívánt reagálni.

Az Európai Bizottság ma le akarja zárni a jövőbeli EU–brit kapcsolatokról szóló politikai nyilatkozat véglegesítését, amelyet a kiválási szerződéshez akarnak csatolni. A tagállamoknak ezután még lenne 48 órájuk kiértékelni, a vasárnapi rendkívüli Brexit-ügyi uniós csúcstalálkozón pedig ezt is aláírnák a tervek szerint.

A tervezetről majd még a brit parlamentnek is szavaznia kell, ennek kimenetele viszont egyelőre közel sem egyértelmű, sőt az elutasítás tűnik valószínűbbnek.