2024. április 18., csütörtök

Tavaszra módosítják az élelmiszer-biztonsági törvényt

Branislav Nedimović: Pokoli lesz a 12-es uniós tárgyalási fejezet

Valószínűleg a köztársasági parlament tavaszi ülésszakán fogadják el az élelmiszer-biztonsági törvény módosításait – jelentette be Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter.

A Szerbia európai jövőjéről, a társadalom átalakulását szolgáló jogszabály-módosításokról tartott belgrádi tanácskozáson az agrártárca vezetője közölte, hogy, noha a kormány már jóváhagyta „az Európai Unó minden vívmányát tartalmazó” változtatások tervét, a képviselőházi vita erről csak márciusban kezdődik, mert most a jövő évi költségvetés elfogadása a legfontosabb.

– A minisztérium elfogadta a nyilvános vita során beérkezett szinte összes indítványt, észrevételt, amelyeket pedig még nem iktatott be, azokat módosító javaslatok formájában a parlamenti vita idején fogja a szövegbe építeni – mondta a miniszter a 12-es európai uniós csatlakozási tárgyalási fejezetet illetően – amely az élelmiszer-biztonságon kívül a növény- és állategészségügyi kérdéskört is felöleli – a tárcavezető kijelentette, hogy „pokol vár” Szerbiára. Az élelmiszer-biztonsági előírásokban jelentős és „fájó” változások várhatók, sokba is kerülnek, de ha elérjük a célt, mindez kifizetődik.

A hulladékkezelés témáját is feldolgozó tanácskozáson Nedimović leszögezte, hogy az emberek nálunk még keveset tudnak a hulladékgazdálkodásról, úgy gondolják, nem lényeges. Szerbiában ez „abban merül ki, hogy mindazt, ami fölösleges, bedobjuk a kannába, s ez még a jobbik eset, ugyanis csatornákba, útszéli árkokba is dobálják az emberek az élelmiszer-hulladékot, állattetemeket”. Meg kell tanulnunk és szoknunk, hogy milyen hulladékkal hogyan kell eljárnunk.

Aki gyújtogat, nem kap támogatást

Nedimović bejelentette, hogy a Biosens intézet segítségével, műholdas felvételek alapján már jövőre meg tudják állapítani, hogy ki gyújtja fel a parcellákon a szármaradványokat, s az ilyen gazdáknak nem jár állami támogatás.

„Minden parcellát láthatunk majd, és ha megállapítjuk, hogy valaki gyújtogatott, ezt a tényt felhasználhatjuk a közigazgatási eljárásban, azaz úgy büntetjük az illetőt, hogy nem kap állami támogatást” – mondta Nedimović.