2024. április 24., szerda

Női konferencia a sikerről

A szolidaritás hiánya és az előítéletek a haladás fékezői

Női vállalkozói tevékenység az üzletben, a médiában és a kultúrában címmel tartottak tegnap tanácskozást az újvidéki Sheraton Hotelben. A résztvevők között ötven olyan nő is volt, aki sikeres tevékenységet folytat, többek között az üzleti világban.

A kezdeményezés célja, hogy segítse a nők érdekérvényesítését és összefogását, hiszen mint Maja Gojković köztársasági házelnök kiemelte, a nőknek azért nehezebb előrehaladni, mert nem eléggé szolidárisak egymással szemben.

A gazdag képviselőházi tapasztalattal rendelkező Maja Gojković azt tanácsolta a fiatal hölgyeknek és a pályakezdőknek, hogy legyenek kitartóak, és szeressék azt, amit csinálnak.

Maja Gojković több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a politikában (Fotó: Ótos András)

Maja Gojković több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a politikában (Fotó: Ótos András)

– Huszonnyolc évvel ezelőtt kezdtem el politikával foglalkozni, számos előítéletet kellett lerombolnom azzal kapcsolatban, hogy mit keres egy fiatal nő a politikában. Nem csupán a politikában, hanem a szakmámban, a jog tudományában is érvényes mindez.

Nem szabad arra fókuszálni, hogy mások hogyan látnak bennünket és mit gondolnak rólunk, az a lényeg, hogy mi magunk milyen célokat tűztünk ki. Mindenképpen egyre láthatóbbakká váltak a nők az utóbbi időszakban. Számos szakmában domináns szerepet töltünk be, az igazságszolgáltatásban és a médiában például az utóbbi időben a nők vannak többségben. Az előítéletekkel szemben azonban még hosszú ideig harcolni fogunk. A nőknek azért nehezebb előrejutni, mert nem eléggé szolidárisak egymással szemben.

Karmen Krivokapić (Fotó: Ótos András)

Karmen Krivokapić (Fotó: Ótos András)

Egyre több nő dönt úgy, hogy saját vállalkozást indít – emelte ki Karmen Krivokapić, az újvidéki Női Vállalkozók és Vendéglátók Egyesületének képviselője.

– Úgy gondolom, hogy jelenleg megfelelő légkör alakult ki ahhoz, hogy támogatások révén számos új vállalkozás születhessen. Arra bátorítanék minden nőt, hogy tegye meg a vállalkozás felé vezető első lépéseket. A városi, tartományi támogatások és a pénzintézetek közreműködése, valamint a különféle szervezetek segítsége által sikerre vezethetők az újonnan induló vállalkozások – ecsetelte Karmen Krivokapić.

Évente mintegy 70-80 női vállalkozó részesül támogatásban Újvidék várostól annak érdekében, hogy elindítsa a saját vállalkozását.

– Újvidék város évek óta támogatja a női vállalkozókat a Női önfoglalkoztatási program keretében. Az idén első alkalommal támogatni fogjuk azokat a női vállalkozókat is, akiknek már van saját vállalatuk, és a továbbfejlesztését tűzték ki célul. A következő tíz napban írjuk alá a pénzösszegek szétosztásáról szóló szerződéseket – mondta Saša Bilinović, a Városi Gazdasági Hivatal vezetője.

Marijana Simunović (Fotó: Ótos András)

Marijana Simunović (Fotó: Ótos András)

A konferencián a sikeres női vállalkozók mellett fiatal pályakezdők és egyetemi hallgatók is részt vettek.

– Örülök, hogy jelen lehetek ezen az eseményen, hiszen számos új és hasznos információval gyarapodhatok, ami elősegítheti a siker felé vezető utat a vállalkozás terén. Terveim között szerepel egy cukrászda megnyitása, mert szeretek főzni és sütni. Mindemellett az egészséges életmód és a fitnesz híve vagyok – emelte ki Marijana Simunović, az Újvidéki Egyetem Matematikai és Természettudományi Karának végzős hallgatója.