2024. március 28., csütörtök

Egymillió euró óvadék ellenében szabadlábon védekezhet Ivica Todorić

Egymillió euró óvadék ellenében szabadlábon védekezhet Ivica Todorić, Horvátország legnagyobb magántulajdonú cégcsoportjának, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokornak a volt tulajdonosa, akit november 7-én adtak ki a britek Horvátországnak - jelentette a horvát közszolgálati televízió (HRT) kedden.

Az üzletembert a horvát hatóságok az országba érkezését követően előzetes letartóztatásba helyezték. A Zágráb megyei bíróság november 15-én döntött az óvadékról, amelyet kézpénzben kellett befizetni a bíróság számlájára.

Todorić ügyvédei akkor azt mondták: védencük nem rendelkezik az összeggel.

Öt nappal később az óvadékot mégis befizették, a bíróság pedig megszüntette a vizsgálati fogságot Todorićtyal szemben, akinek le kellett adnia útlevelét és a testület engedélye nélkül nem hagyhatja el a horvát fővárost.

Jandranka Sloković a horvát üzletember ügyvédje újságírói kérdésre, hogy ki biztosította Todorić számára az óvadékot, csak annyit mondott: a "barátai".

A horvát ügyészség (DORH) tavaly októberben adott ki Todorić ellen nemzetközi elfogatóparancsot, miután még azelőtt elhagyta Horvátországot, hogy letartóztathatta volna őt a rendőrség. Horvátország egykor legbefolyásosabb üzletembere felkerült az Europol legkeresettebb bűnözőinek körözési listájára is.