2024. április 19., péntek

Fiatal biológusok és kémikusok versengése

A helyi értékek jegyében szervezték meg Zentán az I. Fábri Géza Biológiaversenyt és Máriás Vilmos Kémiaversenyt

Első alkalommal szervezték meg Zentán a Fábri Géza biológia- és Máriás Vilmos kémiaversenyt. A középiskolások megmérettetésének utolsó állomására szombaton került sor: biológiából A Tisza mint élettér, kémiából pedig A tiszai ciánszennyezés témában mérték össze tudásukat a két főből álló csapatok.

A verseny hivatalos megnyitóján Ujházi Éva, a Zentai Gimnázium igazgatója köszöntötte a jelenlévőket. Beszédében bemutatta a verseny névadóinak életét, szakmai sikereit és pedagógiai életútját. Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere köszöntőbeszédében kiemelte, hogy a városra sokan a Tisza mente oktatási központjaként tekintenek, ami részben a minőségi pedagógiai munkának, részben pedig az elmúlt időszakban lezajlott, illetve még ma is tartó felújítási munkálatoknak köszönhető. Elmondása szerint a verseny jelentősége a témaválasztásban is megmutatkozó helyi értékek megőrzésére való törekvésben ragadható meg.

A verseny döntőjére a BeeHome közösségi házban került sor (Gergely József felvétele)

A verseny döntőjére a BeeHome közösségi házban került sor (Gergely József felvétele)

Az ünnepélyes megnyitó fellépői (Gergely József felvétele)

Az ünnepélyes megnyitó fellépői (Gergely József felvétele)

A megnyitóünnepségen beszédet mondott a verseny két fővédnöke, prof. dr. Bálint Béla akadémikus, a belgrádi Szív- és Érrendszeri Betegségek Intézete vérátömlesztő osztályának vezetője és dr. Fábri Miklós, a kamanci Szív- és Érrendszeri Betegségek Intézetének szívsebésze, a Szerbiai Szív- és Érsebészeti Társaság emeritus elnöke. Prof. dr. Bálint Béla a fiatal hallgatósághoz intézve szavait egy anekdota révén látta el hasznos tanácsokkal a közönséget:

– Amikor John Lennon ötéves volt, az édesanyja megtanította, hogy mi a legfontosabb az életben. Pár évre rá az iskolában fogalmazást kellett írnia arról, hogy mi szeretne lenni felnőttként. Azt írta: boldog. A tanárai szerint nem értette meg a kérdést, de erre ő csak annyit válaszolt: önök nem értik az életet.

Dr. Fábri Miklós a névadó Fábri Géza unokaöccseként a természetszeretetről és az erényesség jelentőségéről beszélt. Hangsúlyozta, hogy nagybátyja teljes mértékben megélte Zenta iránti ragaszkodását.

Ujházi Éva, a Zentai Gimnázium igazgatója (Gergely József felvétele)

Ujházi Éva, a Zentai Gimnázium igazgatója (Gergely József felvétele)

Dr. Fábri Miklós, a biológiaverseny névadójának unokaöccse (Gergely József felvétele)

Dr. Fábri Miklós, a biológiaverseny névadójának unokaöccse (Gergely József felvétele)

A megnyitón a beszédet mondókon kívül jelent volt Hajnal Jenő mgr., a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, Perpauer Attila, a községi tanács oktatással megbízott tagja, egyben az MNT Oktatási Bizottságának elnöke, a verseny szakmai bizottságának tagjai, valamint természetesen az intézmény tanárai és diákjai.

Az ünnepélyes megnyitó keretében a jelenlévők meghallgathatták a Gaudeamus igiturt a Zentai Gimnázium kórusának előadásában, ifj. Fábri Géza kobozjátékát, a gimnázium tanulói pedig alkalmi műsort mutattak be. A megnyitó után a gimnázium vezetői megkoszorúzták a verseny névadóinak sírját.

A Fábri Géza biológiaverseny első díját az első és második osztályosok közül Marko Božić és Nikola Popović párosa vihette haza, a harmadik és negyedik osztályosok kategóriájában pedig Lea Borbelj és Miljana Naumov érte el az első helyezést.

A Máriás Vilmos kémiaversenyen az elsősök és másodikosok kategóriájában Ágó Gergely és Nagy Daniella végeztek az első helyen, a harmadik és negyedik osztályosok közül pedig Zabos Péter és Kratok Gyula munkáját értékelte legjobbnak a zsűri.

Az I. Fábri Géza Biológiaverseny és a Máriás Vilmos Kémiaverseny a Magyar Nemzeti Tanácsnak és Zenta község önkormányzatának támogatásával valósult meg.