2024. április 25., csütörtök

Újvidéki Jazzfesztivál huszadszor

Az Újvidéki Művelődési Központ a hétvégén immár 20. alkalommal szervezte meg az Újvidéki Dzsesszfesztivált, a rendezvény – akárcsak a korábbi években – az idén is számos kísérőprogram (zenei műhelymunkák, zenepedagógusok képzése) kíséretében zajlott.

A dzsesszfesztivál fő programjának keretében hallhattuk a Macha Gharibian Triót, a Julia Siedl Triót, a The Steve Wilson&Wilsonian’s Graint, a Shalosht, a The Jeff „Tain” Watts Quartetet, a The Berklee Global Jazz Institute-ot, az Ambassadors ft Marco Pignatarót, a Seamus Blake & French Connection zenekart, akárcsak egy külön projektrész keretében a Džez orkestra HRT-ből, a Big bend RTS-ből és a Big bend RTV SLO-ból, azaz a térség televíziós zenekarjaiból összeállt Jumbo Big Bandet. A fesztivál fénypontja mindenképp a Jumbo Big Band fellépése volt, mindegyik tévéház csapata negyedórányit zenélt saját repertoárjából, majd közös koncert következett Siegfried Feigl osztrák karmester vezényletével.

A szlovén Big band 1945 óta létezik, megalapítása Bojan Adamič (1912–1995) karmester és zeneszerző nevéhez fűződik. A horvát televízió hivatásos zenekara sem sokkal fiatalabb, 70 éve aktív, az 1946–1947-es évadban a Zágrábi Rádió Tánczenekara név alatt kezdte meg zenei tevékenységét. A Big Bend RTS-t 1948-ban alapították a Belgrádi Rádió Szórakoztató Zenekara elnevezéssel, 1954 óta Big Band név alatt teljesen a dzsessznek szentelik idejüket.

Az Újvidéki Jazzfesztivált a városi önkormányzat és a tartományi kormány is támogatja.