2024. március 28., csütörtök

Megnyílt a vajdasági magyar alkotók kiállítása

A kortárs vajdasági magyar alkotók kiállítása az idén is először Topolyán nyílt meg a vajdasági magyar képzőművészet napja alkalmából. Az Art Gallery által szervezett tárlaton olyan kiállítók lehettek jelen, akik valamelyik képzőművészeti egyesület tagjai, illetve akik képzőművészeti akadémiát végeztek. Az idén harmincnyolc alkotó ötvenhárom munkáját láthatja a közönség az év végéig a megnyitó helyszínén, majd a tervek szerint Szabadkán, illetve Zentán.

Kiss Zoltán felvétele

Kiss Zoltán felvétele

– A festészet ecsetvonásaival olyan érzeteket, érzéseket tud közvetíteni az ember felé, amiket szavakkal nem tudunk elmondani – hangzott el Mentus Hella topolyai származású képzőművész megnyitóbeszédében. – A művészet felelősséggel is tartozik, hiszen az ember lélektani, kulturális fejlődéséért felel, mert az egyént itt érő hatások az ember személyiségét formálni, finomítani tudják.

– Ez a kiállítás annyiban tér el a többitől, hogy itt igen nagy különbség van kiállító és kiállító között – hallottuk Zsáki Istvántól, a topolyai Art Gallery vezetőjétől, a kiállítás egyik szervezőjétől. – Mindenki igyekszik a legjobb idei munkáját kiállítani. Természtesen a különféle technikák, művészeti látásmódok teszik ilyen színessé a palettát. Láthatjuk, hogy a fiatalabb vajdasági alkotók már nagy előszerettetel adnak teret a technika vívmányainak. Az esztétikai kifejezésmódjuk is más már, mint az idősebb művészeknek. Jó ez, mert frissítik, kiegészítik a gondolatokat, a vajdasági képzőművészet összképét, ami egyik nem titkolt célja is ennek a kiállításnak.

A megnyitót a topolyai Zeneiskola két növendékének: Tóth Andrásnak és Szenti Áronnak a zenei programja tette színesebbé.